Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2017,
14.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Kino Šiška PR članek

Torek, 13. 6. 2017, 14.49

6 let, 7 mesecev

Dan urbanega dogajanja v Šiški

Oglasno sporočilo

V ljubljanski Šiški bo v soboto  brezplačen dan urbanega dogajanja Šiška Open s kopico urbanih športov, delavnic in koncertov.

kino šiška | Foto: Karim Shalaby Foto: Karim Shalaby

Na Trgu prekomorskih brigad med Kinom Šiška in stavbo nekdanje Občine Šiška bodo v soboto, 17. junija, pripravili celodnevno dogajanje za mlade in tudi tiste manj mlade. Šiška Open, kot so organizatorji poimenovali dan urbanega dogajanja, bo od 15. ure potekal v znamenju najrazličnejših (urbanih) športnih aktivnosti, ustvarjalnih delavnic, v večernem delu pa bodo s koncertom Zlatka pripravili uvod v finale prve lige dijaških bendov Špil liga ter koncertno presenečenje, s katerim bodo zaokrožili dan urbanega dogajanja.

Pestro sobotno (urbano) dogajanje – od BMX in namiznega tenisa do boksa in koncertov

Na Šiška Open bodo poleg Kina Šiška sodelovale mnoge šišenske nevladne organizacije in javni zavodi. Zgodnjepopoldansko dogajanje bo v znamenju  že tradicionalnega festivala ŠiškaFejst, na katerem bodo Urban Roof organizirali prikaze in delavnice vožnje z BMX, rolkami in skiroji, potekale bodo ustvarjalne delavnice pod vodstvom javnega zavoda Mladi zmaji ter društva Gumb, organizatorji pa bodo poskrbeli tudi za turnir namiznega tenisa in spodbujanje bralne kulture s Knjižnico pod krošnjami. Za to priložnost bodo do polnoči odprte tudi šišenske galerije – v galeriji Kina Šiška razstava Dorijana Šiška, v GalerijaGallery Miguela Ángela Fernándeza in v Galeriji P74 razstava z naslovom Ekonomija narave – 20 let Galerije P74. Popoldanski del se bo končal s pravim ekshibicijskim boksarskim dvobojem, ki ga bo po delavnicah in prikazih pripravil Fight Club Ljubljana, ki mu bo sledil nastop ljubljanskega raperja Zlatka.

Večerni program se bo začel s finalom Špil lige, prve lige dijaških bendov Kina Šiška, na katerem se bodo predstavile najboljše glasbene skupine sezone 2016/2017 – Joker Out, The Mint, Rock Heroes in Lapsus. Na Špil ligi, ki poteka že četrto leto, se je do zdaj predstavilo že mnogo skupin, med katerimi so prvo ime vsekakor Koala Voice, ki jim je Špil liga odprla vrata do številnih nastopov na slovenskih in tujih festivalih. Za konec večernega dogajanja organizatorji napovedujejo koncertno presenečenje, a bodo ime razkrili šele na dan dogodka.

kino šiška | Foto: Urška Boljkovac Foto: Urška Boljkovac

Razpored dogajanja (ura, organizator, dogajanje)

 

URBANI ŠPORTI (lokacija: Trg prekomorskih brigad/parkirišče)

15.30-16.30 Urban Roof: bmx, skate, skiro, inline delavnice

16.30-17.00 Urban Roof: predstavitev športov in plesni nastop

17.00-18.00 Fight Club Ljubljana: predstavitev boksa, kikboksa, MMA

18.00-18.30 Fight Club Ljubljana: eksibicijski boksarski dvoboj s komentatorjem v živo

USTVARJALNE DELAVNICE (lokacija: ob Kinu Šiška)

15.00-17.00 Društvo GUMB: delavnica izdelovanja zapestnic in etuijev iz odpadnih kolesarskih zračnic

 

SPREMLJEVALNE AKTIVNOSTI (lokacija: ob Kinu Šiška)

Med 15.00 in 18.30

Mladi zmaji Šiška: delavnica grafitiranja, cirkuške vragolije (Društvo Hatana), pikado z baloni (Skupaj v skupnosti), palačinkopeka, izdelovanje značk (Zavod Divja misel), Knjižnica pod krošnjami

Urban Roof: fingerskate

DJ-program: DJ K'Pow

Med 16.00 in 18.30

Turnir v namiznem tenisu

Med 17.00 in 20.00

Brezplačen ogled galerij Photon – Center za sodobno fotografijo, Center in galerija P74, GalerijaGallery na Trgu prekomorskih brigad 1

 

VEČERNI DEL:

18.30-19.20: koncert Zlatka

19.30-21.50: finale Špil lige; nastopajo Joker Out, Rock Heroes, The Mint in Lapsus

22.00-23.00: koncertno presenečenje

 

Zakaj ravno Trg prekomorskih brigad?

Po letu 1957, ko se je Ljubljana razdelila na več mestnih občin, je tudi Šiška dobila svojo upravno enoto. Po ureditvenih načrtih za središče občine Šiška je proti koncu 50. let zraslo novo urbano komunalno središče, umeščeno med glavni prometnici med Spodnjo in Zgornjo Šiško. Okoli Trga prekomorskih brigad oziroma ploščadi so se zvrstili: upravna enota – občina, trgovska hiša, kinodvorana, samski dom, ki je pozneje dobil še prizidek in namembnost spremenil v hotel. V zaledju so pozneje zgradili še pošto, zdravstveni dom, osnovno šolo in vrtec. Kino Šiška je bil zgrajen leta 1961 in spada med prvovrstne objekte, ki jih je zaznamovala modernistična arhitektura. Stavba je delo slovenskega arhitekta Božidarja Gvardjančiča.

V zadnjem desetletju se je življenje okrog Trga prekomorskih brigad močno spremenilo. Nekdanji kinematograf je leta 2009 postal center urbane kulture z več kot 300 dogodki skozi vse leto, v stavbo nekdanje občine pa so ob podpori Mestne občine Ljubljana prišle tudi številne nevladne organizacije. Konec letošnjega maja in na začetku junija je Mestna občina Ljubljana delno preuredila podobo Trga prekomorskih brigad. Ukinili so enajst parkirnih mest, zamenjali štiri svetilke, razpeljali optični kabel, prestavili stojala za kolesa ter na novo prebarvali vzorce na asfaltu. In ravno na preurejenem trgu bo potekal Šiška Open.

Fotogalerija
1 / 4
Ne spreglejte