SiolNET. Trendi Glasba
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan D

3

termometer

Ure letenja za ekstravagantne ptice (2009)

TIP: Fantastičen kvalitativni preskok.

Dan D so zagotovo ena najbolj zanimivih in inovativnih slovenskih rock skupin zadnjega desetletja. Glasba Dan D je kombinacija »univerzalnega« alternative rocka in izrazite avtorske samobitnosti. S tretjim albumom Katere barve je tvoj dan? so Dan D naredili dokončen odmik od bazičnega rock 'n' roll groovea in začeli eksperimentirati. Čeprav je ta album slogovno precej neulovljiv in na nek način tudi nedorečen, pa so Dan D z njim dosegli velikanski komercialni uspeh in se dokončno uveljavili kot tretji največji slovenski rock bend tega trenutka.

Letos so Dan D po štirih letih objavili nov album z naslovom Ure letenja za ekstravagantne ptice. Na njem skupina prvič zveni zares svetovljansko. Nove skladbe so polne izvrstnih, tudi zelo nenavadnih in tokrat ne nujno vedno rockerskih kitarskih riffov. Veliko več poudarka so Dan D tokrat dali tudi klaviaturističnim pasažam in elektronskim podlagam, s katerimi so ustvarili magično vzdušje. Tokac pa z malce nadrealističnimi besedili in čutno interpretacijo dokazuje, da je ta trenutek verjetno najbolj karizmatičen slovenski pevec.

Morda najmočnejša stran albuma Ure letenja za ekstravagantne ptice pa je neverjetna spontanost, s katero so Dan D gradili skladbe. Tokrat bend ni vztrajal na brezpogojnem rock šponu, ampak se je prepustil toku, kar se na vzdušju skladb in tudi celotnega albuma še kako sliši. Tako na albumu najdete hudo kitarsko navite alternative pesmi, a tudi sanjave, bogato orkestrirane fluidne in večplastne pesmi, ki močno presegajo žanr alternative rocka.

Vsekakor so Dan D s tem albumom naredili velikanski kvalitativni preskok. S kančkom več žanrske ukalupljenosti (zgolj v pozitivnem pomenu te besede, op.) pa bi skupina zlahka prodrla tudi onstran naših meja. Vsekakor pa je Ure letenja za ekstravagantne ptice vrhunski album sodobnega in samobitnega avtorskega rocka in eden najboljših slovenskih albumov zadnjih let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin