Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
12.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 12.01

7 let, 12 mesecev

Dalmatinsko srce očaralo Stožice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Deset dalmatinskih klap, Danijela in Petar Grašo so slovenskemu občinstvu postregli s tri ure in pol trajajočim koncertom. Nastop so sklenile stoječe ovacije.

"Danes bo v Stožicah nastopilo deset klap, piko na i pa bosta dodala Danijela in Petar Grašo. Dvorana Stožice bo tako nekaj ur prežeta z vonjem po Dalmaciji," se je nekaj po sedmi uri zvečer glasil uvod napovedovalke ter na oder pospremil zadrsko zasedbo pevcev in glasbenikov, ki slišijo na ime Kontrada. Odlične vokalne interpretacije so zaživele v spremljavi kitare in mandoline, dalmatinski melos je objel občinstvo in poskrbel za prve mravljince. Ko je Kontrada odšla, je oder zavzela klapa Solinar, osamljeni slovenski predstavniki. Deset pevcev se je uveljavilo s prepevanjem dalmatinskih ljudskih pesmi, klapskih uspešnic, na njihovem repertoarju pa se kdaj pa kdaj znajdejo tudi avtorske stvaritve. Pesem Le soline so ostale, ki v originalu pripada primorski skupini Faraoni, je poskrbela za prvi vrhunec večera. Grla obiskovalcev so se odprla, oči so se zaprle, pojavili so se obrisi morja.

Poudarimo, da dvorana včeraj ni bila popolnoma razprodana, a vzdušje je bilo enkratno. Klape so očitno več kot odličen recept za uspeh. Razprodana sta bila koncerta Klape v Tivoliju v letih 2009 in 2010, razprodan je bil tudi lanski veliki koncert klap v stožiški dvorani. Organizator po preverjenih informacijah ne posluje z izgubo, tako da se bo tradicija tovrstnih prireditev zagotovo nadaljevala.

Dan ljubezni, Bela snežinka ...

Tretja klapa Srdela iz Makarske letos praznuje častitljivo 40. obletnico delovanja. Največji aplavz je požela njihova interpretacija slovenske ponarodele pesmi Prelepa je trnovska fara. Ko je Srdela odšla, jo je nadomestila splitska klapa Cambi. Če malce obudimo spomine, je bila prav ta klapa tista, ki je daljnega leta 1975 na Evroviziji spremljala slovensko zasedbo Pepel in kri. Pesem Dan ljubezni je navdušila takrat, v klapski interpretaciji pa je navdušila tudi včeraj. Sklepni del njihovega nastopa je bila še Cesarica, izredna pesem Oliverja Dragojevića.

Peta klapa, ki je zasedla oder dvorane Stožice, se imenuje Klapa Sv. Juraj. Gre za predstavnike hrvaške vojne mornarice, odlikujejo jih izredne vokalne sposobnosti, najbolj pa so navdušili s pesmijo Ruža crvena. Ko so marinci odšli, se je na odru pojavila prelepa Danijela Martinović. "Lahko vam zaupam, da ljubim Slovenijo, saj predstavlja moj drugi dom. Hvala, ker ste me vzeli za svojo," so bile besede, s katerimi je pevka pihala na dušo občinstvu. Delovalo je. Ob pesmih Zovem te ja in Ide mi je del občinstva vstal, prepeval, posamezni pari so celo zaplesali. Prišel je drugi vrhunec večera. Ozračje so za Danijelo nekoliko ohladili predstavniki klape Subrenum iz Dubrovnika, za njimi pa so navduševali Kumpanji s Korčule. Prav zadnji so presenetili s klapsko interpretacijo pesmi Bela snežinka. Klapi Kumpanji se je trenutek zatem pridružil še hrvaški pevec Petar Grašo. "Videl sem, kaj je povzročila Danijela, in po pravici povedano sem bil prav malce ljubosumen," je nagovoril občinstvo. Ljubosumje ni trajalo dolgo, ljudje so znova vstali in prepevali njegove uspešnice Lakše mi je s njom, Ko nam brani ter še številne druge.

Počastili Lojzeta Slaka

Klapa Maslina, ki je nastopila kot predzadnja, je ljudi brez kakršnegakoli napora obdržala na nogah. Zimzelena pesem Da te mogu pismom zvati je navdušila, za vrhunec včerajšnjega večera pa je poskrbela pesem V dolini tihi lani umrlega Lojzeta Slaka. Ljudje so se objeli, plesali, posamezniki so celo malce zajokali. Klapa Maslina je odšla, na oder pa stopila še zadnja klapa Intrade, na čelu katere je izvrstni pevec Tomislav Bralić.

Ob koncu pravega koncertnega "celovečerca" so se na odru zbrale vse klape in zapele venček dalmatinskih zimzelenih pesmi. Glasbeniki in pevci so se iskreno zahvalili za pozornost, občinstvo pa jih je počastilo s stoječimi ovacijami. "Vredno je bilo vsakega evra, celo stotih evrov," so se glasile besede nasmejane gospe v prvi vrsti. Mislim, da so njeno mnenje delili mnogi, če ne celo vsi obiskovalci včerajšnjega dalmatinskega spektakla.

Ne spreglejte