Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
14. 5. 2014,
10.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo Coldplay

Sreda, 14. 5. 2014, 10.01

6 let, 7 mesecev

Coldplay – Ghost Stories

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tri leta po albumu Mylo Xyloto, ki je predstavljal vrhunec stadionskega pop rocka, se Coldplay vračajo z melanholičnim, skoraj minimalističnim albumom, ki pa ima pomemben dodatek Aviciija.

Verjetno je bilo po udarnih uspešnicah, kot so Every Teardrop is a Waterfall, Viva la Vida in Paradise, le vprašanje časa, kdaj se bodo Coldplay morali po U2-jevsko "vrniti h koreninam" in posneti album, ki bo nekoliko manj obložen s klavirskimi stopnjevani in stadionskimi vzkliki.

Verjetno je bila ločitev pevca Chrisa Martina od Gwyneth Paltrow primeren razlog, da se z albumom Ghost Stories potopijo v melanholijo, ki jih je pred 14 let z albumom Parachutes izstrelila med zvezde. Album Ghost Stories, ki ga za zdaj lahko na spletu poslušamo med ogledom 40-minutnega videa Mile Fürstove, bo vsaj na začetku razveselil predvsem ljubitelje starih Coldplay, ki so začarali s skladbo Yellow.

Skladbi Magic in Ink namreč odzvanjata otožni minimalizem zgodnjega obdobja in skladbe Don't Panic, pa tudi melodičnost, ki spominja na U2 po letu 2000. Namesto mogočnega klavirja tokrat izstopajo basovski ponavljajoči se ritmi in občasni Martinovi pobegi v visoke tone, a bolj simpatičnih melodij od Coldplay že dolgo nismo slišali.

S True Love in Midnight se album potopi v zvočno nekoliko bolj ezoterične vode, ki spominjajo na skladbe Bon Iver, Martinovo petje pa se umakne vokalni improvizaciji. Za Another's Arms imamo na sumu, da so melodijo spremljevalnega vokala pobrali pri Franku Turnerju, pri Oceans pa se zdi, kot da so povsem obupali nad poskusi, da bi spet ustvarili kakšen speven refren.

Vtis seveda popravijo pri A Sky Full Of Stars, ki predstavlja nasprotno skrajnost. Pod skladbo se podpisuje Avicii in sodelovanje bi bilo težko prikriti, saj je skladba precej bolj aviciijevska, kot je coldplayjevska. Če se celoten album zdi, da se Coldplay umikajo s stadionskih spektaklov, se z A Sky Full Of Stars spet vrnejo tja, kjer so ostali z Mylo Xyloto.

Ghost Stories je kljub nekoliko bolj osebnim tonom predvidljiv album, ki utrjuje položaj Coldplay kot prijaznih pop rock zvezdnikov za vse generacije. Morda Ghost Stories res ni njihov najboljši album v karieri, je pa zato solidna premostitev do takrat, ko ne bo treba več peti o ločitvi.

Ne spreglejte