Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2011,
8.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 11. 2011, 8.08

7 let, 12 mesecev

Challe Salle: Z mikrofonom v nogavici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Challe Salle je slovenski raper, ki ga večina mladih pozna po poletnem hitu Nočm it domov, ki ga je posnel s prijateljem Manchetom. Uspešnica je prva slovenska rap pesem s house podlago.

Saša Petrović, bolj poznan kot Challe Salle, prihaja iz Vrhnike, njegova največja strast pa je že od enajstega leta rap glasba. Pred devetimi leti je Saša kupil svoj prvi rap album Murata in Josa V besedi je moč, ki ga je navdahnil za pisanje svojih prvih tekstov. Kot otrok je poleg glasbe oboževal tudi košarko, a so ga poškodbe kmalu postavile na realna tla. Na prvo mesto je postavil rap glasbo in pisanje besedil.

Prvi studio kar na balkonu

Simpatičen in zgovoren Vrhničan nam je povedal, da je svojo prvo pesem napisal pri 12 letih. Ob vprašanju, o čem je pesem govorila, je z nasmeškom odgovoril: "Naslova in verzov se ne spomnim, samo vem, da je bila proti učiteljem." Studio si je ustvaril kar doma, na zastekljenem balkonu, kjer je mikrofon zavil v nogavico ter ga obesil na žico, kjer se je navadno sušilo perilo.

Njegova kariera se je resno začela, ko je posnel pesem z naslovom Rap je v modi in pozneje, ko je skupaj z Manchetom in vrhniškim raperjem Mulcom posnel pesem Zmer bl lačn, ki se je tudi predvajala na slovenskih radijskih postajah in s tem postal prvi vrhniški raper, ki se mu je uspelo prebiti na radijske valove. Tu pa se začne zgodba o hitrem vzponu mladega Challeta Salleta.

Prva slovenska rap pesem na house podlagi

O njegovi največji uspešnici Nočm it domov, ki ga danes pozna vsa mladina, je povedal, da je nastala zelo hitro: "Ekipa DeeJay Time naju je z Manchetom povabila k sodelovanju in seveda sva bila za akcijo. Besedilo sva napisala zelo na hitro, kar v studiu in spomnim se, da sva bila zelo dobre volje. V bistvu je iz čiste 'zajebancije' nastal poletni hit leta 2010, uradno pa sva tudi prva slovenska raperja, ki sva rapala na house podlago. Sam si nikoli nisem mislil, da bo prav ta komad doživel takšen uspeh, saj sem sprva imel celo pomisleke, ali bi ga sploh posnel."

Za njegov prvi videospot za pesem Nočm it domov je poskrbel režiser Perica Rai. Dogovorili so se, da bo spot primeren besedilu pesmi. V sproščenem videospotu sta Challe in Manche večinoma improvizirala. Snemali so v enem od ljubljanskih nočnih klubov in na Metelkovi ulici. Vse rekvizite, med drugim tudi razkošne avte, pa so posodili kar prijatelji.

Sodelovanje s Colonio

Z Manchetom sta sodelovala tudi s hrvaško skupino Colonia, in sicer pri pesmi Nedodirljiva: "Skupina Colonia je že prej izdala pesem Nedodirljiva in tudi posnela spot zanjo, vendar so se odločili, da bodo pesem priredili še za slovenski trg. Tako so naju z Manchetom povabili k sodelovanju in seveda sva ponudbo z veseljem sprejela, saj je Colonia obema legendarna skupina. Izkušnja je bila zelo pozitivna, žal mi je le, da nisem imel priložnosti spoznati članov skupine, saj so oni posneli svoj del v studiu na Hrvaškem, mi pa v Ljubljani."

"V hrbet te zabode ista roka k te boža"

O tem, kako so prijatelji sprejeli njegov uspeh in njegovo slavo, je povedal: "Čisto odvisno od človeka do človeka. Obstaja nekaj pravih kolegov, ki so bili veseli, da mi uspeva v glasbenih vodah in so mi privoščili. Veliko pa je takšnih, ki so postali ljubosumni in so zato name začeli gledati drugače. Takrat sem lahko videl, kdo je pravi prijatelj in kdo ni. Tako kot pravi moj verz iz pesmi Prati svoje snove: Krog kolegov se iz dneva u dan oža – u hrbet te zabode ista roka k te boža."

Sredi septembra je Challe organiziral premiero drugega videospota za pesem Midva kar v ljubljanskem klubu Cvetličarna. Povedal je, da je bilo snemanje drugega spota veliko težje, saj je zgodba ljubezenska in do zdaj še ni imel izkušenj z igralstvom. Največ preglavic so mu delali prizori, kjer se je moral kregati z dekletom. Povedal je, da so mu bili v veliko pomoč snemalna ekipa in režiser, predvsem pa manekenka in soigralka v spotu, Jelena Batanjski, s katero se poznata že od malih nog. Zaupal nam je tudi, da je navdih za pesem dobil iz lastnih ljubezenskih izkušenj in da se je dekle, ki ji je pesem posvečena, v njej zagotovo prepoznala.

110.000 ogledov na YouTube

Videospot za skladbo Midva pa je bil uspešen tudi na YouTube, saj si ga je v enem mesecu ogledalo kar 110.000 ljudi. Challe je informacijo z veseljem potrdil in povedal, da je vesel, da ga ljudje podpirajo, saj mu to daje dodaten zagon za nadaljnje ustvarjanje. Zaupal pa nam je še nekaj zanimivih statističnih podatkov: "V prvih dveh dneh je bil spot za komad Midva na YouTube uvrščen na 60. mesto v rubriki glasba, na 50. mesto najbolje ocenjenih glasbenih videov in 46. najbolj priljubljen video na svetu!"

Njegov prvi album, poimenovan Kristalno jasno, bi na prodajne police moral priti 11. novembra letos, a se je Challe odločil, da noče preveč hiteti in zato izdajo prestavil za nekaj mesecev. Večina materiala je že narejenega, vendar se je odločil, da bo svoje oboževalce pred albumom razveselil še s kakšno uspešnico in videospotom, da bo čakanje na album, na katerem je sodeloval tudi z nekaterimi drugimi domačimi reperji, toliko slajše.

Who's your daddy

Ob vprašanju, od kje izvira ime Challe Salle, je bil odgovor izčrpen in dobro argumentiran: "Ime Challe Salle je nastalo iz več razlogov. Največji razlog so punce, saj sem nekaj časa pisal pesmi samo za punce. Sej poznate scene: come to daddy, whos your daddy itd. Ćale pomeni oče, očka, tatica in zato tako ime. Star sem 20 let, a sem že toliko stvari doživel v življenju, da se definitivno počutim starejšega. Pa še vedno sem se družil s starejšimi in ko sem bil v družbi sovrstnikov, sem bil vedno najizkušenejši in bolj odgovoren od njih, počutil sem se kot njihov oče. Drugače pa že nekaj let živim sam s sestro in mamo, zato sem edini moški v hiši in moram avtomatično prevzeti tudi vlogo očeta."

Za konec nam je še zaupal svoje načrte za prihodnost: "V prihodnje lahko pričakujete čim več hudih nastopov, novih kakovostnih komadov in spotov, ter po novem letu seveda album Kristalno jasno. Sem del glasbene ekipe, s katero skupaj nastopamo in tudi sodelujemo, obenem pa vsak ustvarja tudi svoje projekte. Zelo dobro se počutim v tej ekipi z Jovičem, Trkajem, Erikom, Nipkejem, Božotom, Adamom Veličem, Radičem … Glasba nas združuje in skupaj smo močnejši oziroma najmočnejši!"

Ne spreglejte