Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2012,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 17. 6. 2012, 11.17

8 let

Ceca in Bregović zavrela Gospodarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srbska folkzvezda ter legendarni pevec Goran Bregović sta skupaj zavrela kotel Gospodarskega razstavišča.

Dvodnevni festival Music Fest, prvi dan obarvan povsem rockovsko, je v sklepnem delu postregel s pravcatim balkanskim glasbenim udarom. Glavni del ofenzive balkanskih zvokov na ušesa prepolnega Gospodarskega razstavišča sta vodila srbska zvezdnica Svetlana Ražnatović – Ceca ter bosanski glasbenik Goran Bregović. V varnem zaledju uvoda in zaključka celonočnega napada so ju spremljale še etnozasedba Balkanika, folkpevec Aca Lukas, zasedba Miligram, ter Amadeus Band.

Srbska folkzvezda Svetlana Ražnatović – Ceca je le dobra dva meseca po tem, ko je sama dvakrat napolnila Gospodarsko razstavišče, slovenske oboževalce ponovno prepričala s svojimi legendarnimi uspešnicami Beograd, Pile, Kukavica, glasbeni repertoar so dopolnjevale tudi novejše skladbe z njenega novega albuma Ljubav živi. Prav zadnji izdelek, po mnenju mnogih gre za svojevrsten glasbeni presežek, je srbska pevka pričela promovirati takoj po prihodu iz osemmesečnega hišnega pripora. Slovenska publika jo po videnem sodeč preprosto obožuje. Temperatura v dvorani se je v času koncerta srbske estradnice dvignila na nevzdržen nivo, a obiskovalci niso zapustili svojega mesta v gneči, roke so obvisele v zraku, oči so se priprle, grla so kričala že stokrat prepeto besedilo. Ceca je včeraj nastopila v elegantni črni obleki s srebrnimi robovi, dodatek so bile nepogrešljive petke ter globok dekolte. Bujno oprsje devetintridesetletnice je zgovoren element njene odrske prezence, obožuje ga tako moška kot ženska publika.

Ceca je v nekaj manj kot dvournem nastopu predstavila pesmi z najnovejšega albuma Rasulo, Nije mi dobro, Sve što imam i nemam, Šteta za mene, Igračka samoće, ki so se med njenimi oboževalci že odlično 'prijele', za vrhunec koncerta so poskrbele legendarne uspešnice Beograd, Lepi grome moj, Tražio si sve, 39,2, Dokaz, Kukavica, Dragane moj, Manta, manta, Pile in številne druge. Občinstvo je pevko spremljalo na vsakem koraku, ob koncu vsake pesmi je sledil huronski aplavz. Nemalo pritožb je letelo na izredno slabo ozvočenje v dvorani, a človek je dobil občutek, da kakovost zvoka ni pokvarila splošnega koncertnega vtisa.

Bregovićev polnočni juriš

Drugo veliko ime Balkan Music Festa je bil legendarni glasbenik Goran Bregović, ki je nekaj po polnoči oder zavzel skupaj s svojim Orkestrom za svadbe in sahrane. Mediji radi zapišemo, da delo nekdanjega člana priljubljene zasedbe Bijelo Dugme odlikuje predvsem umetnost združevanja na videz nezdružljivega - izvajalcev narodne glasbe s šolanimi glasbeniki, etno glasbe s klasično glasbo, simfoničnih orkestrov s trubači. Glasbenik je združeval v preteklosti, združeval je včeraj in združeval bo zagotovo tudi v prihodnosti.

Svetovno priznani glasbenik, ki je že ničkolikokrat spravil v delirij še tako zahtevno koncertno publiko, je s trubači zaigral del pesmi iz aktualnega albuma Alkohol – poudarimo, da izdelek sestavljata dva dela; prvi je leta 2009 izdani Sljivovica & champagne, drugi del je povsem nova zgoščenka Champagne for Gypsies – manjkale pa niso niti pesmi legendarne skupine Bijelo dugme. Mesečina je izzvenela energično in nostalgično, Kalašnikov je bil totalni juriš trubačev na množico, svojevrstna balada In the death car pa je večer obarvala romantično in zasanjano.

Večer je bil vročini ter slabemu ozvočenju navkljub prvovrstna mešanica balkanskega melosa, plesa, izvrstnih glasbenikov in potešenih obrazov množice. Organizatorji so drugi dan Music Festa spremljali z nasmeškom na obrazu. Finančna luknja, ki je nastala ob nekoliko slabšem obisku prvega dne festivala, je bila z včerajšnjim množičnim obiskom (po besedah organizatorja naj bi bilo v dvorani okoli pet tisoč obiskovalcev) zagotovo zakrpana.

Ne spreglejte