Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
21. 4. 2011,
10.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Plestenjak Alya Coldplay

Četrtek, 21. 4. 2011, 10.03

6 let, 6 mesecev

Bo Jan Plestenjak tožil skupino Train?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Morda bo o podobnosti med refrenoma skladb If it's Love ameriške skupine Train in skladbe A veš v izvedbi Alye odločalo sodišče.

Ko je ameriška zasedba Train, ki je sicer najbolj znana po skladbi Drops of Jupiter, na YouTubu objavila spot za svojo skladbo If it's Love, se je na spletu vnela debata o tem, ali ni refren skladbe neverjetno podoben refrenu skladbe A veš, ki jo sicer izvaja slovenska estradnica Alya. Ker je avtor skladbe A veš Jan Plestenjak, smo pri njegovi predstavnici za stike z javnostmi, Urški Alič Flajnik, preverili, ali bo Plestenjak morda tožil ameriško skupino zaradi plagiata. "Zaenkrat še ni tožbe z naše strani. Gre pa za plagiat celega refrena," nam je povedala Alič Flajnik, ugibanja o tem, ali se bo Plestenjak resnično odločil za tožbo, pa ostajajo. Jasno je le, da tudi on meni, da gre za plagiat.

Plagiatorstvo je težko dokazati

Ugotavljanje, ali je skladba plagiat ali ne, je sicer precej težavno, saj vedno obstaja tudi možnost nezavednega oziroma nenamernega plagiatorstva. Tožeča stranka mora tako v primeru, da osumljeni ne prizna plagiatorstva, dokazati, da je osumljeni izvirno skladbo slišal ter da gre za dejansko podobnost. Kaj podobnost je, pa je velikokrat težko dokazati. Večino takšnih tožb navadno poskušajo rešiti s poravnavo, in sicer za zneske, ki so nižji od stroškov sodnega procesa.

Pri nas so se do zdaj ugibanja pojavljala predvsem ob evrovizijskih skladbah, najbolj znan je morda primer iz leta 1973, ko je španska predstavnica na Evroviziji, skupina Mocedades, prepevala skladbo Eres tu, za katero velja prepričanje, da je plagiat skladbe Brez besed, ki jo je leta 1966 za Jugoslavijo na Evroviziji prepevala Berta Ambrož. Skladba sicer ni bila diskvalificirana, zasedla je drugo mesto, primer pa je namesto na sodišču končal v obliki skladbe slovenskega zbora Perpetuum Jazzile.

Nedavno je bila med bolj vidnimi tožba zaradi plagiatorstva skladba Viva la Vida skupine Coldplay. Joe Satriani je namreč menil, da skladba vsebuje dele njegove skladbe If I Could Fly. Coldplay so obtožbe zanikali, strani pa sta se v tem primeru pogodili zunaj sodišča.

Plagiat je tudi skladba Girlfriend kanadske zvezdnice Avril Lavigne, tožila sta jo Tommy Dunbar in James Gangwer iz pop skupine Rubinoos, ki je bila priljubljena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Avril Lavigne naj bi namreč kopirala njihovo uspešnico I Wanna Be Your Boyfriend. Stranki sta januarja 2008 dosegli zunajsodno poravnavo.

Ne spreglejte