Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2011,
12.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 15. 12. 2011, 12.15

7 let, 12 mesecev

Blues se vrača v Ljubljano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petkov večer v Kinu Šiška bo namenjen vsem ljubiteljem bluesa. Štiri izkušene zasedbe vas bodo popeljale skozi zgodovino priljubljene glasbene zvrsti, manjkalo pa ne bo niti avtorske glasbe.

Po napovedih organizatorjev se obeta "revival" celotne blues literature dvajsetega stoletja v vokalni in inštrumentalni, jazzovski in rockovski izvedbi. K temu velja dodati tudi avtorski in aranžerski delež ansamblov. Glasbeno popotovanje bo končal skupni jam session. O podrobnostih večera smo spregovorili z glavnim strategom dogodka Mihom Jazbinškom. V petek se v Kinu Šiška obeta sprehod skozi stoletje bluesa v jazzu in rocku, manjkal ne bo niti element blues fusiona. Slogan večera je "Blues Is Back". Kje pa je bil vsa ta leta? Namen koncerta je prikazati izvor in zgodovinsko popotovanje glasbene zvrsti. Prvi formalni in pisani blues se pojavi leta 1914. Takrat v glasbenem pogledu pride prvič do kombinacija mola in dura. Osnovna značilnost bluesa je, da se durovski "štiklc" igra na molovski način. Ko pri igranju preklopiš C-dur in C-mol, se pojavijo t. i. blue note. Afriški element, ki je v svoji osnovi molovski, se je v Ameriki srečal z durovskim elementom in rodil se je blues. Menim, da smo v Sloveniji bluesovsko teorijo že nekoliko pozabili, zato jo bomo v petek z dodatkom jazza, rocka in swinga malce obnovili. Na odru se bodo zvrstile skupine Bokala, Emšo Blues Band, Miha Jazzbynšek in njegove legende ter MOJO hišni bend. Skupen vam je blues, po čem pa se razlikujete? Emšo Blues Band goji pristni kitarski blues. Navdih za skladbe črpajo iz 60. in 70. let, še posebej se čutijo vplivi skupine Allman Brothers Band. Njihova značilnost je, da svoje skladbe in aranžmaje podrejajo vintage zvoku, soliranju obeh kitar in klaviatur ter bogatemu zvoku tolkal. Skupina Bakala Blues Band iz Kopra preigrava r'n'b in blues. Prav oni nam bodo v petek predstavili najlepše primerke bogate zgodovine bluesa. Kar zadeva mojo zasedbo, naj povem, da igramo tradicionalni in moderni jazz ter izvorni city blues z veliko avtorskega vložka. Preostane nam še zasedba MOJO hišni band, ki je nastal na podlagi jamm sessionov v Mojo Caffeju, kjer je improviziralo več kot 80 glasbenikov. Igrajo izključno avtorske komade.

Bo glede na dejstvo, da napovedujete "revival" celotne blues literature dvajsetega stoletja sploh ostalo kaj prostora za avtorsko glasbo? Pri zasedbi Bakala ne igrajo avtorske glasbe, Emšo Blues Band nekaj malega, Mojo hišni band pa, kakor sem že povedal, igra izključno svoje komade. Naša zasedba bi lahko igrala avtorsko glasbo, ampak smo se zaradi poudarka na retrospektivi temu odpovedali.

Prav vaša skupina bo zvrst, ki je rdeča nit večera, počastila s t. i. "nine piece kombom". Menite, da več inštrumentov pove drugačno in boljšo glasbeno zgodbo? Že ob samem pojavu urbanega bluesa v dvajsetih letih prejšnjega stoletja so obstajale zasedbe, ki so štele tudi več kot 100 članov. Zvrst se ni nikoli dogajala samo ob zvoku ene kitare. Sicer pa lahko brez kakršnegakoli zadržka rečemo, da je blues primeren za vse zgodbe; tako za big band kot tudi zasedbe bobna, basa in kitare. Tukaj ni ločnice, le barvitost je druga.

Termin blues označuje melanholijo in žalost, lirično se dotakne tudi depresije. Zvrst je bila sprva domena in glasnik zatiranih Afroameričanov, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pa je zasvojila tudi belo populacijo. Menite, da so bili "veliki belci" kdaj kos svojim črnskim bratom? Nikoli. Preden so zvrst prevzeli belci, so imeli temnopolti glasbeniki blazno razdelano tako glasbo kot literaturo, bili pa so tudi izdajatelji not. V dvajsetih letih se je iz naslova črnske glasbe v Ameriki zgodil veliki kulturni pok. Prišlo je do velikega prevzemanja glasbe. Veliki Billy Goodman je enostavno plačal črnskemu glasbeniku, da mu je ta prodal glasbene aranžmaje, in to nikakor ni bil osamljen primer. Beli založniki so takrat uničili temnopolte založnike. Glasbena inovativnost je seveda ostala domena temnopoltih.

Koliko je v bluesu prostora za lirično sporočilnost, izpovednost? Blues v svoji osnovi ni bil in verjetno tudi nikoli ne bo liričen, saj so bili po navadi v ospredju instrumentalisti. Bistvo bluesa je oporečništvo, bistvo swinga je vznesenost, bistvo rocka je uporništvo.

Je slovensko občinstvo dovolj glasbeno izobraženo, da bo znalo prisluhniti vašemu petkovemu blues opusu? Upam. Na sporedu bo zelo dobra glasba. Tako posamezni glasbeniki kot tudi vse štiri zasedbe so odlične. Mislim, da si blues zasluži, da ga počastimo s tovrstnim dogodkom.

Ne spreglejte