Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 11.59

8 let

Bijelo dugme med ljubljanskimi srajcami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred bližajočim koncertom tria pevcev bivše skupine Bijelo dugme smo se na kratko pogovarjali z legendarnim Željkom Bebkom, prvim, za nekatere še vedno največjim pevcem te skupine.

Morda mu tokrat res ni bilo treba bežati pred hordami ponorelih oboževalk, a še vedno se nisem mogla upreti temu, da ga ne bi prosila, naj se mi podpiše na ovitek plošče, ki sem ga imela s seboj. Čeprav sem rahlo zardevala, nisem bila edina, ki je z razbijajočim srcem dočakala avtogram in skupno fotografijo. Evforija je polnila zrak in ne dvomim, da bo tudi razprodani koncert takšen! Leta 2005 ste po dvajsetih letih spet prvič nastopili s skupino Bijelo dugme. Turneja se je zvrstila v Sarajevu, Zagrebu in Beogradu. Kakšna je bila razlika med temi koncerti? V prostoru, kjer je bilo v 90- ih letih toliko turbulenc, so nastala nova, različna razmišljanja. V nekem trenutku se je na relaciji Sarajevo- Zagreb- Beograd zgodilo toliko pozitivnih čustev, da sam to vidim kot nov čustveni začetek. V to verjamem in bi rad, da občuti tudi publika v Ljubljani.

Vendar ste na prejšnji turneji nastopili skupaj z Goranom Bregovićem, ki je avtor večine pesmi Bijelo dugme. Pa imate z njim stike? Ne, naši odnosi so takšni, kot so bili pred turnejo 2005, ko se nismo družili, nismo si telefonirali, si pisali ... Svet je ravno dovolj velik ali majhen, da se sem ter tja srečamo, na morju, v gorah ...

Govori se, da se ne strinja s tem, da nastopate ... Odnosi med nami so korektni. To pomeni, ne gledam te preveč, ne poslušam te preveč, ampak zame si vedno pomemben. Mislim, da se tako počuti tudi on sam. Kar se tiče nastopanja, je področje z avtorskimi pravicami in honorarji urejeno, ne vidim razloga, zakaj bi se on pritoževal.

Ali kdaj pogrešate Sarajevo kot svoj dom? Nikoli nisem pomislil, da bi se zares vrnil, ko sem enkrat odšel. Stvari so preboleče, čeprav se je mesto kot feniks vzdignilo iz pepela, ima nove junake, ki ji občuduje ... Kot pevec se nisem nikoli toliko navezal na nek prostor, da ne bi mogel oditi, imam to lastnost, da si lahko kjerkoli ustvarim občutek doma.

Vaš kolega pevec, Alen Islamović, je izjavil, da se z muziko ne moreš drugače ukvarjati, ne da te ne bi preganjale ženske. Kaj porečete na to? Mogoče je res, ampak ni lepo, da tako rečeš.

Katera pa je bila največja neumnost, ki ste jo napravili zaradi žensk? Ah, zaradi žensk sem zmeraj počenjal neumnosti, saj tako se ta svet vrti! Kaj naj rečem, vedno sem imel in imam rad lepo družbo in da mi je v tej družbi lepo.

Kako bi opisali občutke pred nastopom v Ljubljani? Bijelo dugme ima fantastične pesmi, ki v dvajsetih letih niso izgubile svojega lepote in kvalitete. Morda jih je res napisal Bregović, a pojemo jih Alen, Tifa in jaz- brez njega. Nastopa se preprosto veselim, veselim se srečanja z vami.

Ne spreglejte