Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
3. 7. 2012,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 3. 7. 2012, 8.53

8 let

Bajaga: kratko in sladko

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ljubljanskem Orto baru je pred poletnim zaprtjem kluba Momčilo Bajagić Bajaga predstavil svoj novi, deveti album Daljina, dim i prašina.

Nekaj je na tem nekdanjem kitaristu Riblje čorbe, kar nas kljub uspešnicam, ki jih verjetno ne bo nikoli presegel, še vedno vleče, da prisluhnemo tudi njegovim novejšim skladbam. Čeprav bi težko rekli, da je po treh desetletjih glasbeno odkril kaj novega, je verjetno njegova skrivnost ta, da tudi v novih skladbah slišimo tisto, kar nas je očaralo že pred leti. Zagotovo so to med drugim njegov izjemno globok glas, spevne melodije, predvsem pa besedila, v katerih se sprehaja po srbskih mestih in cestah, meditira o minevanju časa in kaj lepega zapoje tudi ženskam.

Očarljivost novega albuma, ki ga je 52-letni Momčilo Bajagić včeraj predstavil v Orto baru, je novembra napovedala že prva skladba z albuma Ako treba da je kraj, ki je zaznamovala melanholično zimo, v drugih vremenskih razmerah pa zdaj lahko zaživi tudi preostanek sicer precej kratkega albuma, ki je izšel v teh dneh. Včerajšnjo promocijo novega albuma je s svojimi Instruktori začel s skladbo Suza, optimistično tolažbo, v kateri sklene, da se je vredno boriti za ljubezen, nadaljevali pa so z bluesovsko Stari put za Novi Sad.

Tudi za poletje ima Bajaga pripravljeno uspešnico, in sicer igrivo Mala uska haljina, po kateri je sledila že omenjena zimska Ako treba da je kraj. Momčilo, ki med koncertom ni izgubil nalezljivega nasmeška, je predstavitev novih skladb končal z naslovno Daljina, dim i prašina, razmišljujočo skladbo, ki jo začne z verzi: "Mislio sam, da idem negde, sada vidim iš'o sam u krug."

Za posladek je zbranemu občinstvu skupina zaigrala še dve stari skladbi, Bademi i so, namesto slovenske uspešnice Slovenačka reč, ki je valček in po Momčilovih besedah ni primeren za konec koncerta, pa so rajši zaigrali hitro Ti se ljubiš, po kateri je občinstvo po potenju v dvorani povabil še na pijačo.

Sicer izjemno kratek koncert oziroma promocija nove plošče je bila tako bolj kot ne ogrevanje za njegove nove podvige in koncerte, hkrati pa napoved, da bo svojemu izjemno bogatemu repertoarju uspešnic, v katerem prebivalcem nekdanje "Juge" nudi tudi kar nekaj eskapizma, dodal še nekaj novih, ki se bodo s preverjenimi prijemi zlahka zlile s preostalo ponudbo.

Ne spreglejte