Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2015,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slavko Avsenik

Petek, 3. 7. 2015, 10.16

6 let, 6 mesecev

"Avsenikov uspeh je neponovljiv"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski glasbeniki menijo, da se uspeha Slavka Avsenika ne da ponoviti, saj je šlo za izjemno talentiranega glasbenika, po drugi strani pa so se bistveno spremenile tudi razmere v glasbi.

V 86. letu je umrl Slavko Avsenik, legenda narodno-zabavne glasbe, ki se je v zgodovino zapisal tudi kot avtor največkrat predvajane instrumentalne skladbe na svetu, skladbe Na Golici. Slovenske glasbenike smo vprašali, ali bo še komu pri nas uspelo doseči njegov uspeh.

Jože Potrebuješ, Čuki

"Upam, da se bo takšen uspeh v zgodovini Slovenije še kdaj ponovil, a se bojim, da ne v času naše generacije. Glasbo Slavka Avsenika je spremljalo veliko spletov srečnih naključij, odločnih soglasbenikov, ki so spremljali razvoj takšne glasbe, pa tudi na tisoče posnemovalcev, ki si jih glasbene skupine največjega formata lahko samo želijo. To, da obstaja toliko ljudi, ki v živo igrajo tvojo glasbo, imajo celo enake repertoarje, lahko za glasbeni uspeh naredi bistveno več kot predvajanje po radiu. Slavko Avsenik je bil fenomen in lahko smo srečni, da smo živeli v istem času kot on, da smo ga poznali in nekateri tudi z njim sodelovali."

Tomaž O. Rous, Siddharta

"Avsenikovega uspeha seveda ni mogoče ponoviti. Že če se osredotočimo na to, da je ustvaril največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu, ugotovimo, da bi to danes morda uspelo le kakšnemu DJ-ju, pa še tu je težava v tem, da je rok trajanja tovrstne glasbe prekratek. Danes so v glasbi stvari skrbno načrtovane, vemo pa, da so se v zgodovini največje stvari zgodile nenačrtovano, tako Beatli kot Avsenik. Avsenik je bil v svoji zabavni glasbi izviren, bil je inovator, ustvaril je nov žanr, ljudem pa se je zapisal tudi zato, ker je bila kultura poslušanja glasbe v njegovem času drugačna, saj je temeljila predvsem na poslušanju v živo."

Boštjan Usenik, menedžer Perpetuum Jazzile

"Da se rodi in izoblikuje še en talent, ki doseže takšen uspeh ne samo v Sloveniji, ampak tudi v svetu, je seveda mogoče, a verjetno ga Slovenija še ne bo imela kmalu. Slavko Avsenik je bil res glasbeni velikan, ki ni samo pisal lepih skladb, oblikoval je tudi poseben glasbeni stil, ki je ljudsko glasbo približal popularni glasbi. Perpetuum Jazzile bomo spomin nanj ohranjali skozi njegove skladbe, za jesen pripravljamo novo njegovo pesem v naši priredbi."

Številni glasbeniki in glasbenice so se odzvali tudi na Facebooku:

Zapustil nam je vecne pesmi in nepozabne izvedbe. Glasbenik, ki je od vseh ostalih na ozemlju bivse Jugoslavije dosegel...

Posted by Jan Plestenjak on 2. julij 2015

Odšla je največja legenda slovenske narodnozabavne glasbe ... A njegove čudovite pesmi bodo ostale v naših srcih in se prenašale iz roda v rod! Gospod Slavko Avsenik, počivajte v miru! Tam, kjer murke cveto ...

Posted by Manca Špik on 2. julij 2015

... je narodno-zabavna glasba... in je Narodno-Zabavna Glasba, ki jo je ustvaril Slavko Avsenik... Najin poklon... Poč...

Posted by Maraaya on 2. julij 2015

Avsenikovo glasbo lahko poslušate na Deezerju:

Ne spreglejte