SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali je pesem Stronger Kanyeja Westa plagiat?

4

termometer

 | Foto:
Raper Kanye West se je znašel na sodišču, saj naj bi po besedah Vincenta Petersa za pesem Stronger uporabil njegovo besedilo. Med obema besediloma pa je veliko podobnosti.

Prvo tožbo je Vincent Peters proti zvezdniku vložil že lani, v njej pa trdi, da je Kanye West kopiral njegovo pesem. Peters je namreč napisal pesem z istim naslovom in podobnim besedilom, napisano pesem pa je posredoval Westovemu menedžerju Johnu Monopolyju. Vendar je lani sodnik odločil v prid Westa, saj je ugotovil, da ne najde veliko podobnosti med obema besediloma.

Neuspela tožba ni ustavila Petersa, zato se je na odločitev sodišča pritožil. Tudi v drugi tožbi so Westovi odvetniki Petersove obtožbe zanikali in dejali, da je West dobil navdih za pesem iz del slavnega filozofa Friedricha Nietzscheja.

Med obema besediloma je kar nekaj podobnosti

Obe pesmi imata isti naslov, nanašata se na svetovno znano manekenko Kate Moss, podoben pa je tudi refren pesmi. Oba avtorja pa zdaj trdita, da sta navdih za refren dobila iz Nietzschejevega maksima, ki se glasi: "Kar nas ne ubije, nas naredi močnejše." V besedilih obeh avtorjev pa se tudi beseda "stronger" rima z besedo "wronger".

Westovi odvetniki kljub dokazom trdijo, da Westova pesem ni plagiat, saj menijo, da dokazi niso dovolj neposredni. Njegovi odvetniki namreč želijo, da sodnik natančno preuči besedilo obeh pesmi in ugotovi, ali gre resnično za plagiat. Sodnik pa je še pred kakšno bolj temeljitejšo preiskavo besedil povedal, da si naslova in Nietzschejevega maksima, ki ga oba uporabljata, nobeden od avtorjev ne more lastiti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin