Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
12.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lestvica

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 12.24

8 let, 3 mesece

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (6. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V petek, 21. 12. 2012, naj bi bil po starem majevskem koledarju konec sveta. O tem na radiu Center sicer niso najbolj prepričani, so pa pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

Skupina Village people velja za eno najbolj znamenitih disco skupin. Mnogi se jih spomnijo predvsem zaradi nalezljivih ritmov in nenavadnih odrskih kostumov. Skupina, ki so jo sestavljali policist, kavboj, gradbeni delavec, domorodec, vojak in fetišist, je svet obnorela s skladbo Y.M.C.A. Skladbo, ki jo je zagotovo treba slišati pred koncem sveta.

Avstrijski pevec Falco se je rodil kot eden od trojčkov. Že pri petih letih so na dunajski glasbeni akademiji potrdili, da ima absolutni posluh. Der Komissar je njegov prvi veliki hit, ki ga je postavil na vrh mnogo lestvic. Najprej v Evropi, pozneje pa tudi v ZDA.

Fantje so zasloveli z mešanjem funka, jazza in soula. Skupina se je sprva imenovala The Cut, potem so se preimenovali v The Makers, na koncu pa so postali in ostali Spandau Ballet. Skupina je mnogo oboževalcev pridobila ravno zaradi imena, saj je delovalo eksotično. V svoji karieri so fantje nanizali kar nekaj uspešnic in ena izmed njih je zagotovo tudi skladba Gold z albuma True.

Reginald Kenneth Dwight, vsem bolj poznan pod imenom Elton John, je že pri štirih letih neverjetno dobro igral klavir, pri enajstih pa je prejel glasbeno štipendijo. V sedemdesetih je izdal kar sedem zaporednih albumov, ki so se znašli na najvišjih mestih glasbenih lestvic. Ozdravljen odvisnosti od kokaina in alkohola se je s skladbama Can You Fell The Love in Made in England vrnil nazaj na glasbeno sceno. In ravno letos se je po dolgih 22 letih ponovno vzpel na sam vrh najbolje prodajanih albumov v Veliki Britaniji.

Petinšestdesetletno legendarno britansko pevko Jane Birkin je na svetovne odre popeljala skladba Je t'aime, ki po 43 letih še vedno velja za najbolj erotično skladbo vseh časov. Čeprav je Jane v svoji karieri posnela kar 20 albumov in zaigrala v 80 filmih, jo velika večina pozna samo zaradi skladbe, ki jo je zapela skupaj s Sergem Gainsbourgom in ki jo je prepovedal celo sam papež.

V osemdesetih letih je skupina Dead or Alive kraljevala na vseh svetovnih lestvicah. Fantje so posneli 11 albumov, zelo popularni pa so postali tudi na Japonskem. Ena njihovih največjih uspešnic je bila priredba skladbe You Spin Me Round. Skladbo, ki je dosegala neverjetne uspehe, je med drugimi priredila tudi Jessica Simpson.

Legenda pravi, da je Fats Domino preigraval rock'n'roll, preden je ta izraz sploh imel današnji pomen. Fatsu Dominu je uspelo pritegniti tako belopolto kot črnopolto poslušalstvo, med njegove največje hite pa spadata Ain't That A Shame in Blueberry Hill. Oče rock'n'rolla je bil tudi eden prvih temnopoltih pevcev, ki so redno nastopali v popularnih televizijskih oddajah. In pred koncem sveta moramo slišati njegovo skladbo I'm Walking.

Kalifornijske sestre so najbolj slavni disco trio. V njihovem domu sta bila rock'n'roll in blues strogo prepovedana, saj sta starša menila, da je to hudičeva glasba. A glej ga zlomka, dekleta so oboževala ravno ti dve zvrsti. Skupina Pointer Sisters je največje uspehe dosegla v sedemdesetih in osemdesetih, ko so punce osvojile tudi tri grammye – z enim izmed njih je bila nagrajena tudi skladba Automatic.

John Lennon, George Harrison, Ringo Starr in Paul McCartney so tisti, ki so zaznamovali zgodovino sodobne glasbe in osvojili občinstvo po vsem svetu. Uvedli so nove pričeske in stil oblačenja, javnost pa so izzivali z izjavami, kot je ta, da je njihov bend bolj popularen kot Jezus. Najstnice so na njihovih koncertih izgubljale zavest, pojavila se je prava beatlemanija. Skladba Hey Jude je bila najdaljša skladba, ki se je kadarkoli pojavila na britanski lestvici.

Zaradi igranja kitare sredi pouka so ga vrgli iz šole. Tako je Eric Clapton začel igrati po lokalih in kmalu našel še dve sorodni duši, s katerima je sestavil skupino Yardbirds. Kljub popularnosti se je skupina kmalu razšla in nastala je nova – Cream. Kaj kmalu je razpadla tudi ta in Eric je začel s samostojno kariero. Danes strasten zbiralec ferrarijev svojega očeta ni nikoli srečal, zato je napisal pesem My father's eyes, za katero je dobil tudi grammyja.

Al Corley si je sprva denar služil kot vratar pri Studiu 54. Zvezdnik je zaigral v 14 filmih, uspešen pa je bil tudi kot pevec. Ustvaril je številne hite in eden izmed njih je tudi skladba Square rooms. Skladba je bila najbolj uspešna v Švici, Franciji, zelo radi pa so jo poslušali tudi v Italiji, Avstriji in Nemčiji.

Fantje skupine Def Leppard so prvič nastopili pred 35 leti kot srednješolci, pred 150 dijaki. Po njih so se začeli zgledovati vsi najstniki – očitno so jim bili všeč njihovi mastni lasje in raztrgane kavbojke. Njihova popularnost ni padla niti, ko so se pojavili Guns'n'Roses. Posneli so kar nekaj uspešnic, med njimi tudi Let's get rocked, ki prihaja z njihovega platinastega albuma Adrenalize.

Svoje prve nastope so Hazardi imeli na Hrvaškem, saj so želeli dobiti izkušnje, preden so se predstavili slovenski javnosti. Fantje skupine Hazard so bili na vrhuncu svoje slave v začetku osemdesetih. Ustvarili so kar nekaj hitov in eden izmed njih je prav zagotovo tudi skladba Vsak je sam, s katero so na Slovenski popevki zasedli odlično tretje mesto.

LaBelle je senzacija sedemdesetih, ki so jo sestavljale tri dekleta: Patti Labelle, Sarah Dash in Nona Hendryx. Punce so najbolj znane po svetovni uspešnici Lady Marmelade, ki razburja z verzom "Vulez-vous coucher avec moi". Skladbo so priredile Christina Aguilera, Lil'Kim, Mia in Pink, slišimo pa jo lahko tudi v najnovejši različici filma Moulin Rouge.

Fantje iz škotske skupine Wet Wet Wet so se našli v srednji šoli. Menda so se fantje odločali med nogometom in glasbo. Njihov največjih hit je zagotovo skladba Love is all around, priredba skupine The Troggs. Pesem je danes med 12 najbolje prodajanimi skladbami vseh časov v Angliji.

Ne spreglejte