Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2012,
8.02

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lestvica konec sveta

Ponedeljek, 17. 12. 2012, 8.02

4 leta, 6 mesecev

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (23. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ta petek naj bi bil po starem majevskem koledarju konec sveta. O tem na Radiu Center sicer niso najbolj prepričani, zato so pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

George Michael je o pevski karieri sanjal že od malega. Glasbeno kariero je začel kot DJ v lokalnih klubih. Kmalu je mešalno mizo zamenjal za mikrofon in začel nizati hit za hitom. Po osmih letih premora je George letos jeseni izdal nov studijski album. Pevec je zaslovel v osemdesetih kot član pop dueta Wham!, do danes pa prodal več kot sto milijonov albumov.

Skupina je nastala leta 1981 v New Yorku. Sprva so preigravali hardrock in punk, potem pa se je trojica preusmerila v hip hop in postala ena najbolj znanih belopoltih raperskih skupin. Fantje so bili zadnjič na turneji leta 2009, nato pa so članu skupine Adamu Yauchu odkrili raka in skupina ni nikoli več nastopila v živo. Yauch je boj z rakom izgubil maja letos.

Wilson Philips je ženski trio, ki ga sestavljata sestri Carnie in Wendy ter njuna prijateljica Chynna. Dekleta se poznajo že praktično od rojstva, v glasbeni svet pa so se prebile leta 1990 z debitantskim albumom, ki se je prodal v desetih milijonih izvodih. Album je med drugimi prinesel tudi uspešnico Hold on.

Ameriška rock skupina Hottie & the blowfish je bila najbolj popularna v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Fantje so se srečali na faksu, njihov debitantski album Cracked Rear View pa je postal petnajsti najbolj prodajan album vseh časov v Ameriki. Na njem je tudi skladba I only wanna be with you, ki jo lahko med drugimi slišimo tudi v aktualnem filmu Ted.

I Touch Myself je pop rock pesem, ki so jo napisali Christina Amphlett, Tom Kelly, Billy Steinberg in Mark McEntee. Leta 1990 jo je v originalni izvedbi izvajala avstralska skupina Divinyls, skladba pa je doživela ogromno priredb. Pesem je med drugimi zapela tudi Pink in mnogi drugi.

Menda si je pokojni pevec za enajsti rojstni dan zaželel kolo, vendar so imeli starši denar le za kitaro. Še dobro, kajti danes je Elvis eden najbolje prodajanih izvajalcev vseh časov. Ker je izhajal iz revne družine, je Elvis opravljal delo električarja, avtomehanika, prodajalca, občasno je vozil tudi tovornjak. Z glasbo in pozneje s filmi se mu je uspelo osvoboditi okovov revščine in postati nesmrten. Skladba Love me tender je ena njegovih prvih filmsko-glasbenih hitov.

The Shirelles je bila afriško-ameriška ženska zasedba, ki je največjo popularnost dosegla v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Skladba Will you love me tommorow se je znašla na lestvici 500 najboljših skladb vseh časov, znana pa je tudi po tem, da je bila prva skladba katere ženske skupine, ki je dosegla prvo mesto na lestvicah v Ameriki.

Srce skupine Extreme sta bila privlačni pevec Gary Cherone in še privlačnejši kitarist Nuno Bettencourt. Rockerji so se razšli leta 1996, osem let pozneje pa so ponovno začeli sodelovati in koncertirajo še danes. Njihovi vzorniki so bili Van Halen, Queen in The Beatles. Zanimiva je njihova zgodba o nastanku. Na nekem koncertu v Ameriki sta nastopila dva dokaj neznana dueta, ki sta se prepirala zaradi garderobe. Po prepiru so se strasti umirile in fantje so šli na pivo, kjer so ugotovili, da bi morali ta dva dueta združiti in postati štiričlanski band. Fantje so najprej zasloveli v Evropi, Amerika pa je nanje postala pozorna ob izdaji akustične balade More than words.

Skupina je vrhunec slave dosegla v osemdesetih letih in zaznamovala tedanjo generacijo. Britanski pop rock skupini je pri globalni uveljavitvi pomagal takrat nastajajoči MTV. Ena najbolj kultnih skupin na svetu je letos nastopila pri nas, pa tudi na koncertu ob začetku olimpijskih iger v Londonu. S skladbo Ordinary world so se fantje leta 1993 vrnili v središče pozornosti in za skladbo prejeli nekaj najboljših kritik glasbenih strokovnjakov.

Skupina Dr. Hook&the medicine show, ali na kratko kar Dr. Hook, je ameriška skupina iz New Jerseyja. Skupina se je kar osem let neprestano zadrževala na vrhu ameriških in angleških glasbenih lestvic. Tudi skladba Sexy eyes, ki je nastala leta 1979, se je odrezala fantastično. Dosegla je peto mesto na lestvici Billboard hot 100.

Skupina, ki je nastala v rojstnem mestu Beatlov, je na britanski glasbeni sceni dominirala pred slabimi tridesetimi leti. Fantje so si sprva vse honorarje delili, sčasoma pa so postali pohlepni. V želji po še večji slavi so se razšli in začeli samostojne kariere. Žal fantje niso bili nikoli več tako uspešni kot z matično skupino.

Legendarna britanska rock skupina je nastala z razpadom šolske skupine Smile. Njihov zaščitni znak, ki ga je narisal Freddie, vsebuje astrološka znamenja vseh štirih članov – dva leva, raka in devico. Fantje so že od svojih začetkov veljali za perfekcioniste in posebneže. Skladba Don't stop me now prihaja z albuma Jazz, napisal pa jo je Freddie.

Whitney Houston je zagotovo ena največjih, zdaj že pokojnih pop div. Glasba je bila Whitney položena že v zibelko, do letošnjega leta pa je prejela kar 415 različnih glasbenih nagrad. Med njimi lahko najdemo prestižna emmyja in šest grammyjev. Tega je dobila tudi za skladbo How will i know. Med drugimi je bila Whitney tudi prva ženska v zgodovini, ki ji je na vrh Billboardove lestvice uspelo spraviti kar sedem zaporednih skladb.

Pevec z raskavim glasom in avtor najbolj znane striptiz skladbe je preživel vrtoglava šestdeseta, doživel močan padec v sedemdesetih, se v osemdesetih dramatično vrnil in tudi v devetdesetih ostal vztrajen. Še danes, pri 68 letih, se živa legenda uvršča med najbolj dinamične glasbenike. Skladbo Up where we belong je izdal leta 1982, prepeva pa jo skupaj z Jennifer Warnes. Pesem se je takoj ob izidu zavihtela na prvo mesto britanske lestvice, možno pa jo je slišati tudi v filmu Oficir in gentelman.

East 17 veljajo za eno najuspešnejših fantovskih skupin vseh časov. Fantje so se pred 21 leti srečali v Londonu, kjer so se odločili, da se povežejo v skupino. Izbrali so idealen trenutek, kajti čas, v katerem so delovali, je bil za fantovske skupine idealen. Skladba Stay another day je tretja skladba z njihovega albuma Steam, bila pa je tudi četrta najbolj prodajana skladba katere od fantovskih skupin v devetdesetih.

Ne spreglejte