Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
9.02

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lestvica

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 9.02

8 let, 2 meseca

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (20. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Še slab mesec pa nas bo konec. O tem na Radiu Center sicer niso najbolj prepričani, zato so pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

Kultna ameriška skupina je bila ustanovljena leta 1971 v Mestu Angelov in še danes velja za eno najboljših skupin v glasbeni zgodovini nasploh. S šestimi albumi in petimi skladbami na prvih mestih lestvic, so osvojili srca rockerjev po celem svetu. Njihov album Greatest hits velja za najbolj prodajani album v ZDA dvajsetega stoletja. Prodali so ga v neverjetnih 29 milijonih izvodih.

Roberta se ponaša s pomenljivimi poimenovanji, kot so urbana, zasanjana in romantična. Ljubezen do glasbe je podedovala po očetu, ki je bil orglar v lokalni cerkvi. Njena najbolj prepoznavna glasba je zagotovo Killing me softly, ki jo pevka izvaja srčno in prepričljivo. Za to pesem je bila Flackova nagrajena s kar tremi grammyi.

Skupina A-HA je višek slave dosegla v osemdesetih letih 20. stoletja. »Krivec« je bila skladba Take on me, ki je postala svetovni hit. Norveški trio je svojo glasbeno pot začel leta 1982, najbolj priljubljeni pa so fantje bili v Južni Ameriki. Dobitniki številnih glasbenih nagrad, so sodelovali tudi pri filmu o znamenitem Jamesu Bondu, za katerega so pred leti posneli naslovno skladbo The Living Daylights. Pesem Crying in the rain spada med njihove največje uspešnice.

V teh dneh pevec na veliko promovira svojo avtobiografijo, v kateri je mogoče prebrati precej pikantnih podrobnosti iz njegove preteklosti. Pevec, ki se je poročil trikrat in ima kar osem otrok, je v svoji prvi skupini prepeval in igral harmoniko. V svoji dolgoletni karieri je tako zamenjal kar nekaj skupin, prebolel raka, s svojo vztrajnostjo in raskavim glasom pa preseneča še danes.

Pevec, ki se rad pošali, da je bil v sedemdesetih kot Justin Bieber, je lani v tornadu prizadetem mestu Joplin podaril za 300.000 dolarjev glasbil. Kritiki so, ko je bil najbolj uspešen, njegove skladbe označili za smešne, njegove nastope na odrih pa kot klovnske. A Barryja to ni ustavilo. Skladba Mandy, ki se je najprej imenovala Brandy, je nemudoma je postala velika uspešnica, ki navdušuje še danes. Glasbeni kritiki pa so z leti potihnili.

Skupina velja za eno najuspešnejših vokalnih skupin na svetu. Nastali so daljnega 1953 in v originalni zasedbi so bili sami fantje. Nov producent jih je prepričal da bi v skupini bilo dobro imeti tudi kakšno predstavnico nežnejšega spola in nasvet se je izkazal za pravega. Ko so se Plattersom pridružila dekleta, so začeli segati proti zvezdam. Kaj pravite, je šlo za naključje ali za dejstvo?

Kanadski pevec je lani prvič postal očka, naslednje leto pa pričakuje že drugega otroka. Kljub temu da je pred časom praznoval abrahama, še naprej dela s polno paro. Bryan se na intervjujih rad spominja svoje preteklosti, tudi dogodka, ko je pri osemnajstih podpisal pogodbo z neko založbo za samo en samcat dolar. Danes temu dolarju delajo družbo številne ničle.

The mamas & the papas je ameriško – kanadska vokalna skupina, ki je bila dejavna vsega sedem let. No, to je bilo dovolj, da so v tem času prodali okoli 40 milijonov albumov. Skladba California dreamin je nastala na začetku njihove kariere in danes spada med 500 najboljših skladb vseh časov. Priredili so jo številni izvajalci in skupine, meddrugim tudi R.E.M., Beach Boys, The Carpenters in Oueen Latifah.

Britanski pevec je po vzoru Beatlov na sceno udaril s svežim popom, v katerega je zamešal ustrezno mero soula, disca in countrya. Pri komaj štirih letih je menda že odlično igral klavir, pri enajstih pa je prejel glasbeno štipendijo na elitni šoli Royal Academy of music. V nekaj manj kot pol stoletja dolgi karieri, je prodal več kot 250 milijonov albumov, zato mu pred koncem sveta velja prisluhniti.

Skupina zase meni da je za pop naredila približno toliko kot Elvis Presley za rock'n'roll. Fantje so najprej igrali po londonskih pubih, ko pa jim je neko podjetje ponudilo snemanje reklame za žvečilni gumi se jim je življenje obrnilo na glavo. Za pesem Roxanne so pevca skupine Stinga navdihnile prostitutke, ki jih je videl pred pariškim hotelom, preden so nastopili v bližnjem klubu. Številni kritiki namigujejo, da je osnova za uspeh pesmi njena ritmična osnova tanga.

Skupino sestavljajo samo štirje člani, ki pa skupaj štejejo kar 273 let. Čeprav bi se gospodje lahko že zdavnaj upokojili, se ne dajo in še kar koncertirajo - letos poleti je skupina praznovala abrahama, za letos pa napovedujejo še pet koncertov. Legendarna balada Angie je nastala leta 1973, navdih za naslov pa izhaja iz imena Keithove hčerke.

Fantje so avtorji petega najbolje prodajanega albuma v ZDA. Ko so si izbrali ime, so jih verski gorečneži napadli z argumentom, da z izbranim imenom žalijo boga. Njihovo ime naj bi pomenilo Anti Christ/Devil's Children. Do imena je skupina sicer prišla, ko so dane začetnice opazili na šivalnem stroju. Nastali so leta 1973 in delujejo še danes. Skladba You shook me all night long prihaja z njihovega najbolj uspešnega albuma Back in black.

Marie Fredriksson in Per Gessle sta se prvič srečala kot gosta televizijske oddaje, kjer so izbirali najboljše pesmi. Ker sta bila oba zelo popularna, so jima producenti priporočili naj nastopita skupaj. Po izredno uspešnem nastopu se je rodila švedska senzacija po imeu Roxette. Skladbo Fading like a flower se nahaja na njunem tretjem in izjemno uspšenem albumu Joyride.

Neumorni rockerji na glasbeni sceni vztrajajo več kot 40 let in se ponašajo s številnimi vzdevki kot so slabi fantje iz Bostona, najhitreje leteči kovači, rock klasiki in še kaj bi se našlo. V osemdesetih so njihovo skupino zaznamovale droge, alkohol in številne afere a se niso dali. Skladba Amazing je ena izmed balad, ki je doživela velik uspeh.

Annie Lennox in David Stewart bi se naj spoznala v restavraciji, kjer je Annie delala kot natakarica. Njuno srečanje je menda bila ljubezen na prvi pogled. Kmalu sta ugotovila tudi, da ju poleg fizične privlači tudi ljubezen do glasbe. Danes se lahko pohvalita s kopico razprodanih koncertov, štirimi Grammyi, enajstimi Britti, enim Oskarjem, dvema Zlatima globusoma in seveda številnimi hiti. When tomorrow comes je zagotovo eden izmed njih.

Ne spreglejte