Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

lestvica

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 9.02

8 let

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (18. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V petek, 21. 12. 2012, naj bi bil po starem majevskem koledarju konec sveta. O tem na radiu Center sicer niso najbolj prepričani, so pa pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

Pota v svetu zabave so zelo negotova. To dokazuje tudi usoda švedske skupine ABBA. Člani skupine so z delovanjem začeli 1972., uspeh so poželi z zmago na Evroviziji dve leti pozneje, po desetih letih pa so se Agnetha, Anni-Frid, Bjorn in Benny razšli z velikansko zamero, ki jo gojijo še danes. Tako so nehote spisali značilno zgodbo o usodi neke glasbene skupine. Zasedba še danes velja za eno najpopularnejših vseh časov. S skladbo Gimme gimme gimme so obnoreli celo pregovorno hladno in do Zahoda zadržano Rusijo. Še danes je znana legenda, da so skupino za koncert v Rusiji namesto z denarjem plačali z boni za nafto.

Vaya con dios je priljubljena belgijska zasedba, ki je v osemdesetih in devetdesetih navduševala s hiti, kot so What's a woman, Don't cry for Louie in Puerto Rico. V primerjavi s preostalimi belgijskimi izvajalci so dosegli izjemno veliko – prodali so več kot sedem milijonov albumov, skupina pa koncertira še danes.

Britanska pop diva je bila poleg hripavega glasu znana tudi po razmršeni pričeski. Pevka je umrla pred trinajstimi leti, ko je izgubila boj z rakom. In private je bila njena zadnja prava uspešnica. Ustvarila jo je leta 1989.

William Pitt je v osemdesetih ustvaril eno najbolj prepoznavnih pesmi iz tega obdobja z naslovom City lights. Tako glasbeni kritiki kot oboževalci se strinjajo, da gre za lahkotno pesem, ki je enkratna izbira za brezskrbno vožnjo z avtomobilom ob odprtem oknu oziroma strehi. Preverite.

The Archies velja za eno prvih virtualnih skupin, ki je nastala na podlagi risanke The Archie Show. S pesmijo Sugar sugar so dosegli svetovni uspeh, kritiki pa jih še danes pogosto primerjajo s skupino The Doors. Tako ena kot druga skupina v izvajanju svoje glasbe ni uporabljala baskitare.

Prince je briljanten glasbenik in karizmatičen izvajalec, ki obvlada igranje na kar 20 različnih glasbil. V srednji šoli je ustanovil skupino Grand Central, zbežal od doma in se naselil v prijateljevo klet, kjer je načrtoval osvojitev sveta s svojo glasbo. Skladbo The most beautiful girl in the world je izdal leta 1994, tudi z njo pa je uresničil načrte iz prijateljeve kleti.

Alison se je rodila francoskemu očetu in britanski mami. Pri šestnajstih je pustila šolo in začela delati v neki trgovini. Denar, ki ga je zaslužila z delom, je zapravila za inštrukcije klavirja. Njena kariera se je začela leta 1981, ko je z Vinceom Clarkom, nekdanjim članom Depeche Mode, ustanovila duet Yazoo. Hit Is this love je ustvarila z Davdiom A. Stewartom, članom skupine Eurythmics, tudi to pesem pa zaznamuje Alisonin bluesovski vokal.

Fantje so od začetku kariere veljali za posebneže in perfekcioniste. Fenomena Queen najbrž ne bi bilo, če se v Zanzibarju ne bi rodil Farouk Bulsara, ki ga poznamo pod imenom Freddie Mercury. Karizmatični Freddie je tudi avtor uspešnice Crazy little thing called love, pesmi, ki se nahaja na njihovem osmem albumu The Game.

Ameriška pevka Belinda Carlisle je pevka divjega značaja. Svojo glasbeno pot je nekdanja navijačica in odvisnica od heroina začela kot bobnarka v punk skupini The Germs, nadaljevala pa v eni izmed najbolj uspešnih ženskih skupin Go-Go's. Danes nastopa kot samostojna izvajalka, pesem La luna pa velja za eno njenih največjih uspešnic.

Simpatična dekleta iz Los Angelesa so se na glasbeni sceni pojavila v začetku osemdesetih. Skupino sta ustvarili sestri Vicki in Debbie. Sprva sta jo poimenovali The Supersonic, potem pa so ime spremenile v The Bangles, kar je izraz za vrsto indijskega nakita, ki ga dekleta obožujejo. Uspešnico Walk like an Egyptian so dekleta izdala leta 1986. Pesem je za njih napisal avtor Liam Sternberg, navdih zanjo pa je dobil med vožnjo s trajektom, med katero je morje močno valovalo, ljudje pa so na krovu lovili ravnotežje.

Robbieja kličejo rojeni zabavljač z neskončno karizmo, sanjski zet in "bad guy" britanske glasbene scene. Prepoznavnost je dosegel kot član skupine Take That, ki pa jo je kmalu zapustil in začel s samostojno kariero. Mediji in glasbeni kritiki so mu kot samostojnemu izvajalcu napovedovali hiter konec, kako se je zgodba razpletla, vemo vsi. Skladba Angels je čudovita balada, ki je orosila očesa milijonov deklet. Mnogi kritiki so skladbo označili kot najboljšo pop skladbo devetdesetih.

Skupina The Bee Gees velja za eno najuspešnejših bratovskih zasedb vseh časov. Leta 1958 so jo ustanovili bratje Barry, Robin in Maurice, ki so se rodili v glasbeni družini. Njihova mama je bila barska pevka, oče vodja nekega benda. Fantje so na začetku svoje poti zamenjali veliko imen. Najprej so se imenovali Blue Cats, nato so se navdušili nad The Rattlesnakes, potem so bili Brothers Gibb, na koncu pa ime spremenili v The Bee Gees in pri tem tudi ostali.

Billy Idol, ki velja za enega najpopularnejših vokalistov vseh časov, je pred dvema letoma nastopil tudi Ljubljani. Večkratni nominiranec za glasbeno nagrado grammy, ki navdušuje z rockersko energijo, je postal prepoznaven kot član punk skupine Generation X. Navdih za odrsko ime je dobil iz učiteljevega zapisa na šolski nalogi – Billy is idle. V zgodovino popularne glasbe se je zapisal z zbirko uspešnic, kot so White wedding, Rebel Yell in seveda Dancing with myself.

Skupina The flying pickets je britanska a cappella skupina, ki je na glasbeno sceno prodrla leta 1982, po tem, ko so se člani kalili kot igralci v gledališču. Poleg lepih glasov so člani skupine blesteli po zanimivem videzu. Izraziti zalizci, tanke obrvi in nenavadna kostumografija so bili zaščitni znak skupine, ki si je ime nadela po stavki britanskih rudarjev v sedemdesetih. Njihova najbolj prepoznavna uspešnica je priredba pesmi Only you, s katero so se The flying pickets leta 1983 povzpeli na vrh britanske lestvice.

Kritiki so Brucea označili za rešitelja rock'n'rolla. Pevec irsko-italijanskih korenin se je kitaro naučil igrati pri trinajstih, le leto pozneje pa se je pridružil prvemu bendu The Castiles. Bruce je pred kratkim, tako kot mnogi drugi glasbeniki, nastopil na koncertu za pomoč žrtvam orkana Sandy. Album The river, na katerem se nahaja tudi uspešnica Hungry heart, je izdal oktobra leta 1980.

Ne spreglejte