Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2012,
12.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lestvica

Torek, 6. 11. 2012, 12.15

8 let, 3 mesece

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (17. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V petek, 21. 12. 2012, naj bi bil po starem majevskem koledarju konec sveta. O tem na radiu Center sicer niso najbolj prepričani, so pa pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

Shannon Brenda Greene je ameriška pevka, ki spada med "one hit wonder" glasbenike. Svojo glasbeno pot je začela kot jazzovska pevka, njena največja in edina uspešnica pa je disko hit Let the music play. Skladba, ki bo marsikomu privabila spomine iz mladosti, je nastala v začetku osemdesetih in osvojila vrhove vseh možnih glasbenih lestvic.

Shakespare’s sister je glasbeni projekt irske pevke Siobhan Fahey, nekdanje članice uspešne skupine Bananarama. Sestrstvu se je za nekaj let pridružila ameriška pevka Marcella Detorit, od leta 1993 pa je blagovna znamka Shakespare’s sister v popolni domeni Faheyeve. Skupina je v svojih najplodnejših letih nanizala številne uspešnice, med katere spada tudi pesem Hello.

Six was nine je bil nemški soul pop duet, ki se je poimenoval po istoimenski pesmi kitarskega virtuoza Jimija Hendrixa. Člana Achim in Markus sta bila največjih zvezdniških trenutkov deležna v devetdesetih, ko sta posnela tudi pesem Drop dead beautiful. Še danes se ne ve, komu je posvečena.

Legenda pravi, da sta se Annie Lennox in David Stewart, člana megauspešne skupine Eurythmics, spoznala v restavraciji, kjer je Annie delala kot natakarica. Postala sta par, njuna glasbena pot pa ju je najprej vodila v skupini The Catch in The Tourists, kjer sta pridobivala prve glasbene izkušnje. Skupino Eurythmics sta ustanovila leta 1980, potem ko sta se s člani skupine The Tourist razšla zaradi različnih pogledov na glasbo. Pesem Sweet dreams je na njunem drugem albumu. Z njo sta Annie in David postala znana, pesem pa še danes velja za njuno največjo uspešnico.

Ameriška skupina Chic je v nekaj več kot 30 let dolgi karieri zamenjala kar 40 članov. Ena njihovih največjih uspešnic je pesem Le Freak, ki še danes velja za prvo funky disco skladbo na svetu. Po izidu se je pesem takoj uvrstila na vrh ameriške lestvice in se prodala v nakladi šest milijonov izvodov.

Fantje, ki so se združili leta 1979 v Stockholmu, še danes veljajo za ikone osemdesetih. Njihova uspešnica The Final Countdown jih je iz dolgolasih švedskih anonimnežev čez noč spremenila v superzvezdnike. Zelo uspešna je bila tudi njihova balada Carrie, s katero so zasedli tretje mesto lestvice Billboardovih vročih 100.

Kanadski glasbenih Bryan Adams je ponosen lastnik zvezde na Pločniku slavnih v Hollywoodu. Pevec, ki se menda ne poljublja z ženskami, ki jedo meso, se že nekaj let zagreto ukvarja s fotografijo. Pred njegovim objektivom je pred kratkim stala tudi naša smučarska šampionka, Tina Maze. Skladba Have you ever really loved a woman je nastala pred 17 leti.

Cher, ki spoštljivo glasbeno kariero ohranja še danes, je nase prvič opozorila v šestdesetih kot članica dueta Sonny&Cher. Duet je izdal kar nekaj uspešnic, zvezdniški status pa sta si Sonny in Cher priborila s skladbo I've got you babe. Uspeh jima je prinesel tudi njun nenavaden videz na začetku glasbene poti. Nosila sta kosmate jopiče, raztegnjene majice in neurejeno frizuro.

Dire Straits, najljubša rock skupina pokojne princese Diane, se je na glasbenem zemljevidu pojavila v drugi polovici sedemdesetih let. Po vodji skupine Marku Knopflerju so britanski znanstveniki poimenovali dinozavra, ki so ga odkrili na Madagaskarju. Skladba So far away se nahaja na albumu Brothers in Arms.

V sedemdesetih je škotska hard rock skupina predstavljala enega najbolj uspešnih predstavnikov svojega žanra. Danes se fantov zagotovo vsi spomnimo po baladi z naslovom Love hurts. Skupina je v svoji karieri do zdaj izdala 22 studijskih albumov. Sredi septembra smo fante lahko poslušali v ljubljanskih Križankah.

Carly se je rodila v bogati ameriški družini. Je pevka in otroška pisateljica. V svoji karieri je izdala celo serijo hitov, za svoje delo pa je prejela tri najpomembnejše nagrade na svetu – grammyja, oskarja ter zlati globus.

Po več kot dvajsetih letih nastopanja velja Robbie Williams za enega najbogatejših evropskih pevcev. Poleg glasbenega ima tudi neverjeten posluh za svoje oboževalce. Pred kratkim je bil svoji oboževalki, ki je zbolela za levkemijo, pripravljen darovati kostni mozeg. Letos je Robbie izdal svoj novi album, nastopal pa je tudi na praznovanju šestdesete obletnice vladanja kraljice Elizabete.

Najboljša Stingova prijateljica v najstniških letih je bila stara španska kitara. Podaril mu jo je njegov stric, z njo pa je Sting naredil prve korake v svet glasbe. Uspešen glasbenik in igralec ima danes šest otrok, sedem zelo razkošnih domov in zelo zdrav odnos do življenja. Vsak dan namreč preteče vsaj osem kilometrov, zelo pa pazi tudi na svojo prehrano.

The Rembrandts je ameriški duet, seveda najbolj poznan po skladbi I'll Be There For You. Skladba se je v našo podzavest zapisala kot naslovna skladba izredno priljubljene serije Prijatelji.

Skupino sta leta 1989 ustanovila brata Noel in Mike Hogan. Cranberries je zagotovo ena tistih skupin, ki jo zaznamuje izjemen in prepoznaven vokal pevke Dolores. Irska alternativna rock zasedba je v devetdesetih letih nizala hit za hitom in polnila največje koncertne arene. Leta 2003 so se člani skupine razšli, pred tremi leti pa so se spet združili. Od takrat dalje nadaljujejo z zelo uspešno glasbeno kariero.

Ne spreglejte