Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
18.41

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lady Gaga Adele Coldplay nagrada

Sreda, 6. 2. 2013, 18.41

7 let, 11 mesecev

10 let zmagovalcev podelitev nagrad grammy

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Februar je mesec nagrad, tako filmskih kot glasbenih, saj bo prav kmalu jasno, kdo bodo letošnji prejemniki nagrade grammy.

Zadnjih 10 let so bolj ali manj številni absolutni zmagovalci na podelitvi grammyjev zelo izstopali po svojem videzu, še bolj pa po glasbeni plati in težko bi zapisali, da so se na mestih zmagovalcev zgodila večja presenečenja. In kdo so tisti, ki so odnesli domov največ v zadnjih desetih letih?

2012 Adele, ki je prejela nagrado za skladbo Rolling in the Deep – najboljšo skladbo, album leta, najboljši pop album leta in najboljši solo nastop za skladbo Someone Like You.

2011 Kontraverzna Lady Gaga in njene zmage niso bile presenečenje, saj je pevka dobesedno obvladovala glasbeno leto 2011. Nagrade, ki jih je pobrala: Fame Monster je postal najboljši pop album, Bad Romance pa je postala najbolje odpeta pop skladba.

2010 Letu 2012 je vladala Taylor Swift, pevka, ki je z albumom Fearless osvojila nagrado za najboljši country album, za skladbo White Horse pa kar dve nagradi. Prvo za najboljšo country skladbo, drugo pa za najbolje zapeto country skladbo.

2009 Davno leto 2009 je bilo zadnje, ko so še na Grammyih kraljevali moški. Skupina Coldplay je tisto leto osvojila nagrado za najboljšo skladbo, najboljšo izvedbo in celo najboljši rock album. Vse pod eno streho in z enim albumom Viva la Vida.

2008 Leto 2008 je med zvezde izstrelilo tragično pop ikono Amy Winehouse. Skladba Rehab je prejela nagrado za najboljšo skladbo, Amy pa je postala najboljša debitantka.

2007 Presenečenje leta 2007 so bili Dixie Chicks, ki so z Not Ready to Make Nice osvojili nagrado za najboljšo skladbo leta in z albumom Taking the Long Way osvojili občinstvo in nagrado za najboljši album.

2006 Leta 2006, ko še ni poznal bodoče mame svojega otroka Kim Kardashian, je Kanye West odpeljal domov poln prtljažnik grammyjev. Postal je namreč najboljši rap izvajalec, osvojil grammyja za najboljši rap album in najboljšo rap skladbo.

2005 Leto 2005 je glasbeno začinil John Mayer, ki je prejel nagrado za najboljšo moško pop izvedbo, njegova skladba Daughters pa je postala skladba leta.

2004 Outcast so leto 2004 razburkali tako glasbeno kot tudi izvajalsko. Na odru so bili neustavljivi, tako da ne preseneča, da so dobili nagrado za skladbo Hey Ya, ki je postala najboljša alternativna skladba, njihov album Speakerboxxx pa je dobil nagrado za najboljši rap album leta in najboljši album v celoti.

2003 Najbolj prijeten nasmešek glasbene industrije ob podelitvi nagrad grammy je zagotovo pripadal Norah Jones, izvajalki, ki je kot strela z jasnega osvojila glasbeno dogajanje po vsem svetu, temu primeren pa je bil tudi izkupiček njenih nagrad: najboljša debitantka, najboljša skladba, najboljši album, skladba leta in posnetek leta. Vse to se je zgodilo na enem samem albumu Come Away With Me in z eno samo skladbo Don't Know Why.

Ne spreglejte