Zmagovalci Zlatih globusov – so to tudi favoriti za oskarje?

V Hollywoodu so podelili filmske in televizijske nagrade zlati globus. Med filmi sta slavila Fantovska leta in Grand Budapest Hotel.

1 / 2

Foto: Reuters

2 / 2

Foto: Reuters

Zlati globusi se pogosto izkažejo kot dobra napoved za poznejšo podelitev filmskih nagrad oskar, zmagovalci v najprestižnejših kategorijah so namreč nemalokrat isti na obeh dogodkih – s to razliko, da na Zlatih globusih ne izbirajo le enega najboljšega filma, ampak podelijo dve ločeni nagradi za dramo in komedijo.

Kakorkoli že, če te napovedi količkaj držijo, sta favorita za letošnje oskarje filma Fantovska leta in Grand Budapest Hotel – prvi je na 72. podelitvi zlatih globusov odnesel nagrado za najboljšo filmsko dramo, drugi pa za najboljšo filmsko komedijo. Film Fantovska leta je slavil v več kategorijah – režiser filma Richard Linklater je dobil zlati globus za najboljšo režijo, Patricia Arquette pa je odnesla nagrado za najboljšo žensko stransko vlogo.

Eddie Redmayne je dobil zlati globus za glavno dramsko moško vlogo v filmu Teorija vsega, Julianne Moore pa za glavno žensko dramsko vlogo v filmu Še vedno Alice. V kategoriji filmske komedije je globus za najboljšo glavno moško vlogo odnesel Michael Keaton za film Birdman, Amy Adams pa za najboljšo glavno žensko vlogo v komediji Velike oči.

V televizijskem delu podelitve so s po dvema nagradama slavile serije The Affair, Transparent in Fargo. Prva je dobila zlati globus za najboljšo dramsko serijo, zlati globus za najboljšo glavno žensko dramsko vlogo pa je odnesla protagonistka iz te serije Ruth Wilson. V kategoriji komedije je nagrado za najboljšo dobila serija Transparent, nagrado za najboljšo glavno moško vlogo pa je odnesel Jeffrey Tambor, ki v tej seriji igra transseksualca.

Fargo je postala najboljša miniserija, Billy Bob Thornton pa je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo v miniseriji. Eden večjih televizijskih osmoljencev je medtem zagotovo serija Pravi detektiv, ki je nabrala štiri nominacije, a ni osvojila nobene nagrade.

Nagrada za življenjsko delo za Georgea Clooneyja Nagrado za izjemne dosežke oziroma življenjsko delo Cecil B. De Mille pa je dobil George Clooney, ki je svoj zahvalni govor izkoristil za obsodbo zadnjih odmevnih terorističnih napadov v Parizu.

Vsi dobitniki - film

Najboljša filmska drama: Fantovska leta Najboljši muzikal ali komedija: Grand Budapest Hotel Najboljša režija: Richard Linklater (Fantovska leta) Najboljša glavna ženska dramska vloga: Julianne Moore (Še vedno Alice) Najboljša glavna moška dramska vloga: Eddie Redmayne (Teorija vsega) Najboljša glavna ženska vloga v muzikalu ali komediji: Amy Adams (Velike oči) Najboljša glavna moška vloga v muzikalu ali komediji: Michael Keaton (Birdman) Najboljša stranska ženska vloga: Patricia Arquette (Fantovska leta) Najboljša stranska moška vloga: JK Simmons (Ritem norosti) Najboljši scenarij: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo (Birdman) Najboljši tujejezični film: Leviatan (Rusija) Najboljši animirani film: Kako izuriti svojega zmaja 2 Najboljša izvirna glasbena podlaga: Jóhann Jóhannsson (Teorija vsega) Najboljša izvirna pesem: Glory (Selma)

Vsi dobitniki - televizija

Najboljša dramska serija: The Affair Najboljša komična serija: Transparent Najboljša miniserija ali televizijski film: Fargo Najboljša glavna ženska vloga v dramski seriji: Ruth Wilson (The Affair) Najboljša glavna moška vloga v dramski seriji: Kevin Spacey (Hiša iz kart) Najboljša glavna ženska vloga v komični seriji: Gina Rodriguez (Jane the Virgin) Najboljša glavna moška vloga v komični seriji: Jeffrey Tambor (Transparent) Najboljša moška vloga v miniseriji: Billy Bob Thornton (Fargo) Najboljša ženska vloga v miniseriji: Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman) Najboljša ženska televizijska stranska vloga: Joanne Froggatt (Downton Abbey) Najboljša moška televizijska stranska vloga: Matt Bomer (The Normal Heart)

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano