Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zlati globusi podelitev nagrade

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 8.41

8 let

Zmagovalci Zlatih globusov – so to tudi favoriti za oskarje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Hollywoodu so podelili filmske in televizijske nagrade zlati globus. Med filmi sta slavila Fantovska leta in Grand Budapest Hotel.

Zlati globusi se pogosto izkažejo kot dobra napoved za poznejšo podelitev filmskih nagrad oskar, zmagovalci v najprestižnejših kategorijah so namreč nemalokrat isti na obeh dogodkih – s to razliko, da na Zlatih globusih ne izbirajo le enega najboljšega filma, ampak podelijo dve ločeni nagradi za dramo in komedijo.

Kakorkoli že, če te napovedi količkaj držijo, sta favorita za letošnje oskarje filma Fantovska leta in Grand Budapest Hotel – prvi je na 72. podelitvi zlatih globusov odnesel nagrado za najboljšo filmsko dramo, drugi pa za najboljšo filmsko komedijo. Film Fantovska leta je slavil v več kategorijah – režiser filma Richard Linklater je dobil zlati globus za najboljšo režijo, Patricia Arquette pa je odnesla nagrado za najboljšo žensko stransko vlogo.

Eddie Redmayne je dobil zlati globus za glavno dramsko moško vlogo v filmu Teorija vsega, Julianne Moore pa za glavno žensko dramsko vlogo v filmu Še vedno Alice. V kategoriji filmske komedije je globus za najboljšo glavno moško vlogo odnesel Michael Keaton za film Birdman, Amy Adams pa za najboljšo glavno žensko vlogo v komediji Velike oči.

V televizijskem delu podelitve so s po dvema nagradama slavile serije The Affair, Transparent in Fargo. Prva je dobila zlati globus za najboljšo dramsko serijo, zlati globus za najboljšo glavno žensko dramsko vlogo pa je odnesla protagonistka iz te serije Ruth Wilson. V kategoriji komedije je nagrado za najboljšo dobila serija Transparent, nagrado za najboljšo glavno moško vlogo pa je odnesel Jeffrey Tambor, ki v tej seriji igra transseksualca.

Fargo je postala najboljša miniserija, Billy Bob Thornton pa je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo v miniseriji. Eden večjih televizijskih osmoljencev je medtem zagotovo serija Pravi detektiv, ki je nabrala štiri nominacije, a ni osvojila nobene nagrade.

Nagrada za življenjsko delo za Georgea Clooneyja Nagrado za izjemne dosežke oziroma življenjsko delo Cecil B. De Mille pa je dobil George Clooney, ki je svoj zahvalni govor izkoristil za obsodbo zadnjih odmevnih terorističnih napadov v Parizu.

Ne spreglejte