Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
14.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

TViN televizija film HBO rak DKino priporočila Telekom Slovenije

Petek, 10. 3. 2017, 14.10

6 let, 6 mesecev

TV-priporočila

Zgodbe, ki jih piše rak #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Zgodbe, ki jih piše rak

Ob koncu slovenskega tedna boja proti raku smo na malih zaslonih poiskali ganljive filme, v katerih se oboleli in njihovi bližnji spopadajo s to zahrbtno in pogosto smrtonosno boleznijo, priporočamo pa vam tudi ogled dokumentarne oddaje, ki vzbuja upanje, da bomo ta boj nekega dne dobili.  


Preden umrem (Now Is Good, 2012)

Film, posnet po priljubljenem romanu Jenny Downham, sledi zadnjim mesecem življenja najstnice Tesse (Dakota Fanning), ki zboli za neozdravljivo levkemijo.

Ko ji zdravniki napovejo le še nekaj tednov življenja, Tessa prekine zdravljenje in s pomočjo prijateljice sestavi seznam vseh stvari, ki bi jih rada doživela, preden umre. Pri eni od teh ji pomaga prijazni fant iz soseščine Adam (Jeremy Irvine).

V priloženem videu si lahko ogledate videospot pesmi I Know You Care britanske popzvezdnice Ellie Goulding, v katerem prevladujejo posnetki iz filma.

Film je na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Podeželski zdravnik (Médecin de campagne, 2016)

Zadnjih trideset let je Jean-Pierre Werner (François Cluzet iz Prijateljev) delal kot splošni zdravnik vaške skupnosti. Ko ugotovi, da sam trpi za rakom, iz mestne bolnišnice pošljejo mlado zdravnico Nathalie (Marianne Denicourt), da bi mu pomagala.

Se bo navadila na novo življenje in uspešno prevzela delo zdravnice od moža, ki samega sebe neskromno šteje za nenadomestljivega?

V ponedeljek, 6. 3., ob 9.55 in v petek, 10. 3., ob 10.45 na Cinemax 2.*

Dobra žena (2016)

Milena je petdesetletna žena in mati, z udobnim življenjem v enem prestižnejših predmestij Beograda. A počasi se v njeno urejeno življenje pritihotapita neprijetni resnici.

Nekega dne med pospravljanjem stanovanja odkrije videoposnetek, ki priča o grozovitih zločinih njenega moža med nedavno vojno v Bosni in Hercegovini, Milenin svet pa zamaje tudi zdravniška diagnoza.

Celovečerni prvenec priznane srbske igralke Mirjane Karanović so premierno predvajali na festivalu Sundance, na lanskemu Liffu pa je prejel glavno nagrado festivala – vodomca.

V sredo, 15. 3., ob 20.05 na TV SLO 1.

Jaz, Earl in umirajoče dekle (Me and Earl and the Dying Girl, 2015)

Srednješolec Greg med prostim časom z vrstnikom Earlom snema nekakšne parodije klasičnih filmov. Njegov pogled na svet se za vselej spremeni, ko bolje spozna sošolko Rachel, ki je pred kratkim zbolela za rakom.

Komična drama Alfonsa Gomeza-Rejona, ki je na filmskem festivalu Sundance 2015 prejela nagradi žirije in občinstva, prinaša edinstveno, zabavno in ganljivo zgodbo o prijateljstvu.

V soboto, 11. 3., ob 15.15 na HBO 2.

Boj za obstanek (All Things Fall Apart, 2011)

Deon (Curtis Jackson - 50 Cent) je igralec ameriškega nogometa, ki ima neozdravljivo bolezen. Ob podpori najbližjih se mu uspeva boriti proti bolezni in dobro igrati v moštvu.

Njegova mati je nanj zelo ponosna, mlajši brat mu zavida uspehe, njegov krušni oče pa v njem vidi samo priložnost za hitri zaslužek. Deon si kljub vsemu prizadeva doseči vse, kar si je zastavil.

Lik Deona temelji na Jacksonovem prijatelju iz otroštva, ki je umrl za rakom, zvezdnik pa je za vlogo v filmu Maria Van Peeblesa izgubil več kot 24 kilogramov.

V četrtek, 16. 3., ob 20.30 na TV3 Medias.

Z roko v roki (Stepmom, 1998)

Modna fotografinja Isabel (Julia Roberts) obožuje svojo službo, v zasebnem življenju pa se sestaja s starejšim ločencem in očetom Lukom (Ed Harris). Isabel se poskuša otrokoma približati, vendar je njen trud zaman, vse skupaj pa še poslabša njuna mati in Lukova nekdanja žena Jackie (Susan Sarandon).

Jackie in Isabel se razumljivo ne prenašata, potem pa huda bolezen njun odnos postavi na glavo. Ko Jackie zboli za rakom, se počasi omehča. Obe z Isabel spoznata, da morata v dobro družine postati zaveznici.

Film je režiral Chris Columbus (Sam doma, Harry Potter in kamen modrosti), Susan Sarandon pa je bila za svojo vlogo v filmu nominirana za zlati globus za najboljšo igralko v drami.

V sredo, 8. 3., ob 9.30 na TV 1000* in v soboto, 11. 3., ob 15.25 na POP TV.
Film je na voljo tudi v videoteki Pickbox.

Uspavanka (Lullaby, 2014)

Jonathan (Garrett Hedlund), ki živi v Los Angelesu, je že pred leti prekinil vse stike s svojo premožno družino v New Yorku, zdaj pa prejme vest, da se je njegov na smrt bolni oče Robert (Richard Jenkins) odločil odpovedati nujni medicinski oskrbi.

Robertu ostane največ 48 ur življenja, v tem kratkem času pa se zgodi družinska drama, ki nas spomni na pomen ljubezni, smeha in odpuščanja. V filmu igrata tudi Amy Adams in Jennifer Hudson.

V četrtek, 16. 3., ob 00.30 in ob 12.50 na Cinemax. Na voljo tudi na HBO GO.

Alabama Monroe (The Broken Circle Breakdown, 2012)

Ko s tatuji prekrita Elise sreča bluegrass glasbenika Didiera, se med njima v trenutku vname ljubezen. Viharna in strastna romanca, ki se odigra na odru in za njim, ju povsem prevzame.

A ko v njuno popolno družinsko življenje poseže nepričakovana tragedija, se par naenkrat znajde pred veliko preizkušnjo. Včasih ima ljubezen moč, da premaga vse, včasih pa ne ...

Film, ki je bil v domači Belgiji velika blagajniška uspešnica, je kmalu zatem osvojil festivalsko občinstvo in žirije po vsem svetu ter med drugim prejel nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Film je na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Invazija barbarov (Les invasions barbares, 2003)

Ko ostareli kanadski levičar in profesor zgodovine Rémy obleži na smrtni postelji, v akcijo krene njegov sin, tipični kapitalist, obseden z investiranjem, ki je bil očetu ves čas v sramoto.

Ta s podkupninami preuredi utrujeni zdravstveni sistem v Quebecu, očetu za lajšanje bolečin priskrbi heroin, v sobo pa mu pripelje prijatelje, stare marksiste, ki so skušali seksualno revolucijo poročiti s kitajsko kulturno revolucijo.

S tujejezičnim oskarjem nagrajen film kanadskega režiserja Denysa Arcanda je nadaljevanje njegovega filma Propad ameriškega cesarstva (1986), v katerem smo prav tako spremljali Remyja.

V ponedeljek, 6. 3., ob 20.30 na TV3 Medias.*

Moje življenje brez mene (My Life Without Me, 2003)

23-letna Ann (Sarah Polley) preživlja hčerki in brezposelnega moža. Medtem ko se njene vrstnice zabavajo, ona ponoči dela kot čistilka na fakulteti. Nekako se prebija iz dneva v dan, toda to ni življenje. Zaradi slabega počutja obišče zdravnika, ki ji pove, da je neozdravljivo bolna.

Ann tega ne pove nikomur. Ker želi čim bolj izkoristiti preostanek svojega življenja, naredi seznam reči, ki jih je vedno želela doseči, pa ni imela časa. Tako končno začne živeti in skozi čustveno popotovanje njeno življenje dobi nov pomen.

Film je na voljo v videoteki VOYO.

Zadnja vožnja v Darwin (Last Cab to Darwin, 2015)

Rex, samotarski taksist iz avstralskega rudarskega mesta Broken Hill, nekega dne izve, da ne bo več dolgo živel. Da ne bi bil prisiljen postati odvisen od kogarkoli, sklene zapustiti dom in se odpeljati 3.000 kilometrov čez avstralsko pustinjo do Darwina.

Tam so pred kratkim sprejeli zakon o pravici do evtanazije, ki mu daje slutiti, da bo lahko sam odločal o okoliščinah in času svoje smrti, na poti pa srečuje ljudi, ki ga prisilijo, da na novo ovrednoti lastno življenje.

Rex spozna, da moraš še pred koncem svoje življenje predvsem živeti, to pa pomeni, da ga moraš deliti z drugimi.

V četrtek, 9. 3., ob 10.45 in v soboto, 18. 3., ob 22.15 na Cinemax 2.* Na voljo tudi na HBO GO.

Um (Wit, 2001)

Učiteljica angleške poezije na kolidžu Vivian Bearing (Emma Thompson) mora znova ovrednotiti svoje življenje, ko izve, da ima raka na jajčnikih v zadnjem stadiju in le še malo življenja pred seboj.

Njen svet poezije iz 17. stoletja trči ob resničnost eksperimentalne medicine 21. stoletja in v tem soočenju se kot človek na novo prebudi ter odkrije pomen prijaznosti in sočutja.

Film, ki ga je po istoimenski in s pulitzerjem nagrajeni gledališki igri Margaret Edson posnel oskarjevec Mike Nichols (Diplomiranec), je bil nominiran za dva zlata globusa – za najboljši TV-film ali miniserijo in za najboljšo igralko v TV-filmu ali miniseriji.

V torek, 14. 3., ob 18.20 in v sredo, 15. 3., ob 9.30 na Cinemax.

Razglasitev vojne (La guerre est déclarée, 2011)

Avtobiografska pripoved o mladem paru, postavljenem pred težko življenjsko preizkušnjo, je vojna napoved obupu in hvalnica življenju, ki kljub težki tematiki prekipeva od energije, humorja in igrivosti.

Zabaven in romantičen film, poln glasbe in novovalovskih vibracij, je bil v domači Franciji velika komercialna in kritiška uspešnica.

Film je na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Vice: Zdravljenje raka (VICE: Killing cancer, 2015)

Oddaja iz dokumentarne serije VICE govori o raziskavah raka v vrhunskih svetovnih laboratorijih, kjer zdravniki in raziskovalci opravljajo pionirsko delo, razvijajo sodobna zdravila za to bolezen in za vselej spreminjajo podobo zdravstva.

Spoznamo nekatere bolnike, ki so s pomočjo njihovih dognanj že premagali nekatere vrste raka, ter še nikoli videne nove metode za zdravljenje levkemije, multiformnega glioblastoma (možganski rak) in diseminiranega plazmacitoma (rak krvnih limfocitov).

Načini zdravljenja obsegajo uporabo virusa HIV za prilagoditev bolnikovega imunskega sistema v takega, ki se sam upira raku, gensko spremenjeni virus prehlada, ki ga vbrizgajo neposredno v možganski tumor, ter milijone odmerkov virusa ošpic, ki jih z infuzijo vbrizgajo v bolnikov krvni obtok.

V nasprotju z razširjenimi oblikami, kot sta kemoterapija in obsevanje, ki imata vrsto negativnih stranskih učinkov, se pri sodobnih metodah osredotočijo neposredno na uničenje rakavih celic, ne da bi poškodovali zdravo tkivo.

Dokumentarno oddajo Vice: Zdravljenje raka si lahko ogledate na HBO OD in HBO GO.



Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKino 5  
TV3 Medias 7 DA
TV SLO 1 1 DA
HBO 2 204 DA
Cinemax 208 DA
Cinemax 2 209 DA
Videoteka Pickbox 242  
Videoteka VOYO 239  
TV 1000 218 DA
POP TV 4 DA

*Velja za linearne programe.

Ne spreglejte