Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2009,
22.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 6. 2009, 22.33

8 let

Ženske, s katerimi ni šale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V svetu filma močne ženske akcijske junakinje že nekaj časa vladajo velikim platnom. Od možate Ripley do elegantne Trinity - močne protagonistke privlačijo tako po sposobnostih kot stasu.

Zapeljivost in smrtonostnost v enem paketu? Mnogo manj neverjetna kombinacija kot v netopirja zamaskirani maščevalec, ki je v resnici milijonar, policist, ki s pomočjo parih tabletk aspirina obračuna s teroristi ali gora mišic, ki z mezincem leve roke reši svet in osvoji lepotico. O pristnosti v akcijskih celovečercih bi lahko razpravljali zelo dolgo, a tako kot tovrstni filmi bomo realnost raje pustili pri miru. Močni ženski liki so se zase postavili že s Sigourney Weaver kot Ripley v Osmem potniku ter Lindo Hamilton v Terminatorju 2 in če tej enačbi dodamo še Brigette Nielsen v vlogi Rdeče Sonje ali amazonski lik Grace Jones v Conanu dobimo skupek možatih, ostrih, drznih in bolj ali manj robatih junakinj. Kasneje so se ženske, ki rešujejo svet, iz grobih bork prelevile v privlačne mojstrice takšnih in drugačnih borilnih veščin ali orožij, katerih sposobnosti se ujemajo z njihovim seksapilom. Lepotice, ki brez pretirano mišičastega telesa rešujejo svet, so znova zaživele v obliki predelanih Čarlijevih angelčkov in ekranizirane računalniške igrice Lare Croft z Angelino Jolie v glavni vlogi.

Seveda se ob tovrstnih ženskih likih vedno znova krešejo mnenja - nekateri trdijo, da se gledalke ne morejo poistovetiti s super močnimi lepoticami, ki ženske pravzaprav stereotipizirajo in zapirajo v klišeje s strogo določenimi merili (te pa so seveda začrtali moški). Spet drugi vztrajajo pri tem, da stvari ne smemo jemati tako prozorno in da moramo ženskim akcijskim junakinjam pripisati več podpomena, saj ne glede na klišeje ustvarjajo močne in pozitivne like. In le zakaj gledalke ne bi malce pozabile na skreganost z realnostjo in uživale ob likih, ki nadvladajo moške tako psihično kot fizično?

Nenazadnje ženske protagonistke v akcijskih filmih ustvarjajo drugačno vrsto nasilja, ki je bolj "urejeno", lahkotno in nekako estetsko (za razliko od zverinskih in krvavih moških krvoločnih pohodov). Batmanova Catwoman ali Trinity iz Matrice na primer z nasiljem opravita na malodane graciozen način, ki ga lahko pričakujemo le od ženske v oprijeti obleki iz lateksa. A "graciozno nasilje" kljub vsemu ni stalnica - Tarantinova Nevesta Uma Thurman se v filmu Ubila bom Billa ne ustraši krvi in za seboj pusti pravo razdejanje, ki se pozna tudi na njenem telesu.

Ko beseda nanese na najboljše ženske vloge v akcijskih filmih, se večina lestvic zateče k preverjenim izbiram - Ellen Ripley (Osmi potnik), Nikita (La Femme Nikita), Trinity (Matrica), Sarah Connor (Terminator 2) itd. Angelina Jolie namesto v vlogi Lare Croft raje vidimo kot Fox v lanskem hitu Iskan, ki bo dobil tudi nadaljevanje, medtem ko ne gre pozabiti niti na Franko Potente v Teci, Lola, Teci, pa čeprav je njena edina "supermoč" izjemna vzdržljivost pri teku. Za mnogo močnih ženskih vlog sta (poleg že omenjene Neveste v Ubila bom Billa) poskrbela tudi Tarantino (Pam Grier v Jackie Brown, dekleta iz Smrtno varen) in Robert Rodriguez (Rose McGowan kot Cherry Darling v Planetu terorja, dekleta iz Mesta greha). Žensk, s katerimi ni šale, v filmskem svetu resnično ne primanjkuje ...

Ne spreglejte