Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2013,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Christopher Walken film gledališče oskar

Nedelja, 31. 3. 2013, 16.11

8 let

Vse najboljše, Christopher Walken!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Igralec, ki smo ga na naših velikih platnih nazadnje videli v komični kriminalki Sedem psihopatov in shihtzu, danes praznuje sedemdeset let.

Christopher Walken, hollywoodski obraz, ki ga je nemogoče zgrešiti, je v svetu filma prisoten že več kot petdeset let, pohvali pa se lahko z več kot sto filmskimi in televizijskimi vlogami. Med drugim smo ga videli v filmih, kot soŠund (1994), Ujemi me, če me moreš (2003), Batman se vrača (1991), Sleepy Hollow (1999), Kralj New Yorka (1990) in Lovec na jelene (1978), ki mu je prinesel oskarja za stransko vlogo.

V svetu sedme umetnosti se je Walken uveljavil kot izredno prilagodljiv igralec, ki je v svoji karieri mojstrsko upodobil nemalo psihološko nestabilnih likov. Dobro prepoznaven je po svojevrstnem hladnem, morda brezizraznem pristopu, nenavadnem ritmu govora in nepričakovanih premorih, zaradi česar ima moč upodobiti tako resnično motene osebke kot ljudi z edinstvenim smislom za humor.

Rojen kot Ronald Walken je na svet prijokal leta 1943. Skupaj z bratom se je že v otroštvu začel pojavljati na televiziji, kot najstnik pa je ameriške zelence med drugim služil kot krotilec levov v cirkusu. Na gledaliških odrih je sprva pohajkoval v precej plesnih vlogah, ko se je resneje začel ukvarjati z gledališčem, pa so ga sprva poznali pod imenom Ken Walken, nato pod imenom Ronnie Walken, na koncu pa je pristal pri imenu Christopher Walken. S filmom se je začel ukvarjati leta 1969, sčasoma pa postal eden bolj iskanih in izjemno plodovitih igralcev, čigar filmi so samo čez lužo skupaj zaslužili 1,8 milijarde dolarjev, kar je 1,4 milijarde evrov. Med drugim ga je mogoče videti tudi v videospotih glasbenikov, kot so Madonna, PIL, Run-D.M.C., Fatboy Slim in Journey.

Letos in v prihodnjem letu ga bo mogoče videti v filmiStand Up Guys, The Power of Few in Gods Behaving Badly.

Ne spreglejte