Von Trierjeva Nimfomanka v Turčiji prepovedana

V Turčiji so prepovedali prikazovanje filma Nimfomanka kontroverznega danskega režiserja Larsa von Trierja.
Von Trierjeva Nimfomanka v Turčiji prepovedana

Prepoved je po pisanju turških medijev izzvala proteste proti cenzuri v državi. Proti cenzuri konservativne vlade premiera Recepa Tayyipa Erdogana se je pritožilo nekaj uglednih turških umetnikov.

Odločitev o prepovedi prikazovanja filma je sprejela posebna komisija na ministrstvu za kulturo, je povedal član te komisije Yamac Okur. Sam je sicer prepovedi prikazovanja filma nasprotoval.

"Film res vsebuje nazorne prizore spolnosti, vendar bi ga lahko prikazovali, če bi zapovedali starostno mejo gledalcev," je dejal. Odločitev komisije je obsodilo tudi nekaj uglednih turških umetnikov.

"Odločno obsojam prepoved predvajanja Nimfomanke, saj tudi v Turčiji obstaja praksa zamejitve starostne meje gledalcev v kinematografih," je tvitnil turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki je za svoje filme prejel že več mednarodnih nagrad. Film naj bi sicer v turške kinematografe prišel sredi marca.

Prvi del Nimfomanke so prikazali tudi na letošnjem Berlinalu. Tam so film, v katerem so zaigrali Charlotte Gainsbourg, Uma Thurman, Stellan Skarsgard, Christian Slater, Jamie Bell in Shia LaBeouf, opisali kot divjo in poetično zgodbo ženskega spolnega prebujenja od rojstva do 50 let.

Drugega dela filma, ki je v neskrajšani različici dolg okoli tri ure, na Berlinalu niso predvajali. V svetovne kinematografe sta prišli skrajšani različici obeh delov.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano