Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vojna zvezd

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 10.45

8 let

Vojna zvezd že podrla hollywoodski rekord

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vojna zvezd: Sila se prebuja je z 219 milijoni evri prihodkov v prvem tednu že podrla hollywoodski rekord, v svetovnem merilu pa še vedno vodi Jurski svet.

Najnovejši del sage Vojna zvezd: Sila se prebuja je sprožil pravo evforijo in samo v prvem tednu prinesel 219 milijonov evrov v ZDA in Kanadi, skupno po svetu pa 476 milijonov evrov. Ker filma še ne vrtijo na Kitajskem, rekord za najuspešnejši film v prvem tednu predvajanja še vedno pripada letošnjemu filmu Jurski svet.

V Sloveniji si je v noči na četrtek film ogledalo 2.291 gledalk in gledalcev.

Sila se prebuja je sedmi del sage Vojna zvezd, ki je v kinematografe prišel desetletje po zadnjem posnetem delu, Maščevanju sitha. Franšizo je produkcijska hiša Lucasfilm leta 2012 prodala Disneyju za 3,7 milijarde evrov, zato je uspešen prvi teden predvajanja tudi dobra novica za Disney, ki je v zadnjih letih prevzel številne uspešne blagovne znamke, kot sta Pixar in Marvel.

Disney namerava do leta 2019 posneti še štiri nadaljevanja Vojne zvezd, velik del dobička pa predstavljajo igrače, videoigre, oblačila in drugi predmeti, povezani z Vojno zvezd. Po napovedih Reutersa bi Disney lahko potrojil svojo investicijo in v prihodnjih šestih letih na račun Vojne zvezd vsako leto zaslužil 616 milijonov evrov, Vojna zvezd: Sila se prebuja pa bi lahko postal najuspešnejši film vseh časov; rekorder je trenutno Avatar z 2,6 milijarde evrov prihodkov po vsem svetu.

Veliko je odvisno od gledanosti filma na Kitajskem, kjer bo premiera 9. januarja, z zadnjim filmom iz sage pa so na Kitajskem leta 2005 iztržili "le" 8,3 milijona evrov. Mimogrede, Vojna zvezd presega tudi spolne stereotipe, saj so iz Disneyja sporočili, da je bilo prvi konec tedna v ZDA in Kanadi v občinstvu 42 odstotkov žensk.

Ne spreglejte