Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 6. 2014,
8.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bled Film Festival BFF Bled voda okolje

Ponedeljek, 9. 6. 2014, 8.26

7 let, 12 mesecev

Voda kot odrešitelj in voda kot uničevalec (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prejšnji teden smo vam predstavili igrane celovečerce, ki se bodo na blejskem filmskem festivalu potegovali za zvonove želja, tokrat pa si bomo pobliže ogledali izbor dokumentarcev na temo vode.

Vanishing Point (Točka izginotja)

Avtor: Stephen A. Smith

Opis: Dokumentarec pripoveduje zgodbo o dveh inuitskih skupnostih na polarnem severu - eni na kanadskem otoku Baffin, drugi na severozahodni strani Grenlandije. Navarana, inuitski starešina in potomec šamana, črpa navdih in upanje iz vezi, ki še vedno povezujejo ti dve skupnosti, ob soočanju s posledicami hitrih družbenih in okoljskih sprememb.

Watermark (Vodni žig)

Avtor: Jennifer Baichwal

Opis: Watermark je kanadski dokumentarec o zgodovini in uporabi vode, film, ki govori o tem, kako voda oblikuje človeštvo. Gledalec se znajde potopljen v svetu, ki ga definira čudovita moč narave, za katero prepogosto menimo, da je samoumevna – dokler je več ni.

My Name is Salt (Moje ime je sol)

Avtor: Farida Pacha

Opis: Leto za letom, za dolgih osem mesecev, se tisoče družin seli v puščavo v Indiji, kjer iz vročega peska pridobivajo sol. Ob vsakem monsunu so njihova polja soli poplavljena, puščava pa se spremeni v morje. In vendar se vračajo, ponosni, da pridobivajo najbolj belo sol na svetu.

Are You Listening (Ali poslušaš)

Avtor: Kamar Ahmad Simon

Opis: Bangladeš lahko zaradi vpliva podnebnih sprememb v sto letih v celoti izgine. Obalna vas Sutarkhali je ostala pod vodo zaradi dviga vode po ciklonu. Rakhi, njen mož Soumen in njun šestletni sin so prisiljeni živeti na nasipu s 100 drugimi družinami. Dokumentarec razkriva skrb vzbujajoče posledice podnebnih sprememb in spretno ujame borbeni duh skupnosti in njihovo željo po preživetju.

Bottled Life (Ustekleničeno življenje)

Avtor: Ars Schnell

Opis: Medtem ko število prebivalcev Zemlje bliskovito narašča, voda postaja vse bolj dragocena. Švicarski film Bottled Life dokumentira cvetoči posel z ustekleničeno vodo in s prstom pokaže na vodilnega igralca v tem donosnem večmilijardnem poslu – na švicarsko korporacijo Nestle.

Last Call at the Oases (Zadnji klic oazi)

Avtor: Jessica Yu

Opis: V tem stoletju bo kriza z vodo osrednji problem, s katerim se spopada človeštvo. Dokumentarec tepta mite o našem najbolj dragocenem viru, razkriva napake v trenutnem sistemu, pokaže, kako se skupnosti že borijo s posledicami nespametnega ravnanja in poudarja posameznikove revolucionarne rešitve v času svetovne krize z vodo.

Knights of the Lagoon (Vitezi lagune)

Avtor: Walter Bencini

Opis: Človeško, poetično popotovanje in zgodba o ribiški skupnosti Orbetello. Popotovanje s pomočjo zgodb ribičev, ki iščejo nove načine ribolova in o njihovi filozofiji pridelave hrane, o ribičih, ki jim je mar za kakovost hrane, za okolje in za ljudi. To je zgodba o tradiciji in tehnologiji, o človeku in naravi, o strasti in konfliktih.

Raw Herring (Surova sled)

Avtor: Leonard Retel Helmrich

Opis: Dokumentarec sledi zgodbi številnih nizozemskih ribičev, ki plujejo po nevarnem razburkanem nizozemskem morju in se borijo za ulov – za slanike, znano nizozemsko poslastico. Neverjetna oblika kinematografije omogoča gledalcu, da se vživi v življenja ribičev, da z njimi čuti in še več.

Ne spreglejte