Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 11. 2013,
21.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasilje film orožje

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 21.32

8 let

Več nasilja je v filmih z oznako PG-13 kot tistih z oznako R

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Raziskava Univerze v Ohiu je pokazala, da se je nasilje, povezano z orožjem, od leta 1985 več kot potrojilo v filmih z oznako PG-13 (ogled filma priporočajo mladim v spremstvu staršev).

Tako so junaki v filmih, kot sta na primer Skyfall in Iron Man 3, bolj nasilni od tistih, ki so nastopali v akcijskih filmih pred tremi desetletji. Lanskoletni filmi z oznako PG-13 so po rezultatih raziskave vsebovali več nasilja kot najbolj gledani filmi z oznako R (Restricted – samo za določeno skupino gledalcev).

"Skrb zbujajoče je, da imajo filmi z oznako PG-13 toliko nasilja, povezanega z orožjem," je dejal Dan Romer, direktor inštituta za mladoletno komunikacijo pri centru Annenberg (APPC) in soustvarjalec raziskave. "Vemo, da filmi mlade učijo, kako se vedejo starejši. Orožje je v teh filmih prikazano kot nekaj vzburljivega in privlačnega," še dodaja Romer.

Oznaka PG-13 je pri filmskih studiih zelo uporabna, saj omogoča nakup kinovstopnice mladostnikom, filmi s to oznako pa dosežejo širše občinstvo, kot če bi bili označeni z R. Med desetimi najbolj gledanimi filmi minulega leta jih je bilo kar sedem z oznako PG-13. To oznako so prvič uvedli leta 1985, potem ko so zaradi prevelikega nasilja v filmih, kot sta drugi del Indiane Jonesa in Gremlini – oba filma sta takrat imela oznako le PG – izbruhnili številni protesti.

Sicer se je količina nasilja v najbolj gledanih filmih od leta 1950 podvojila, kar niti ni tako pretresljivo dejstvo. Cenzorji so bili namreč v dobi predsednika Eisenhowerja veliko strožji, kot pa so danes. Šele proti koncu šestdesetih let, ko so izdali nasilne filme, kot sta Bonnie & Clyde ter Divja horda (The Wild Bunch), se je cenzura spet nekoliko okrepila in omejila količino nasilja na platnu.

Omenjena raziskava je zajela 30 najbolj gledanih filmov vsako leto od leta 1950 do leta 2012. Rezultat je res skrb zbujajoč: 396 od 420 filmov oziroma kar 94 odstotkov je vsebovalo vsaj en petminutni prizor z nasiljem.

Ne spreglejte