Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2015,
8.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Valter brani Sarajevo Bata Živojinović Sarajevo

Sreda, 25. 3. 2015, 8.13

8 let

Valter bo spet branil Sarajevo - tokrat s Kitajci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jadran film bo skupaj s Kitajci letos posnel remake kultnega filma Valter brani Sarajevo.

Nikoli ni bilo popolnoma jasno, kaj je Kitajce tako navdušilo v filmu Valter brani Sarajevo, da so ga množično gledali in po njem celo poimenovali pivo. Mogoče je bil to glavni igralec Bata Živojinović, mogoče Sarajevo, mogoče romantična zgodba o boju dobrega in zla.

Film naj bi si ogledala milijarda ljudi "Za Kitajce je Valter Tito," je prepričan predsednik uprave Jadran filma Vinko Grubišić. Ker naj bi si film ogledala skoraj milijarda ljudi, so se že leta 2006 odločili, da bodo posneli remake kultnega filma režiserja Hajrudina Krvavca iz leta 1972. Po dolgih letih pogovorov naj bi zdaj snemanje končno prešlo v sklepno fazo – maja bo avdicija za igralce, nato bodo začeli snemati film.

Seveda ne bo lahko igralcu, ki bo kot Valter nasledil Bato Živojinovića. Producenti filma igralski legendi niso ponudili, da bi ponovno nastopil v tej vlogi. Čeprav je po anketi, ki jo je te dni izvedel Jutarnji list, 52 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi novi Valter moral biti prav Bata Živojinović. Njega bi po mnenju vprašanih lahko nasledil srbski igralec Sergej Trifunović. Zanj se je odločilo 16 odstotkov vprašanih.

Za vloge se lahko potegujejo vsi igralci z ozemlja nekdanje Jugoslavije Avdicija je sicer odprta za vse igralce z ozemlja nekdanje Jugoslavije. Kot je za Hino potrdil Grubišić, bodo film posneli v dveh različicah, temu pa bo sledila tudi televizijska serija. Prva različica bo bolj v rokah Jadran filma, druga bo posneta za kitajsko tržišče. Snemanje bo v koprodukciji s Kitajci, sodelovali pa bodo tudi partnerji iz nekdanjih jugoslovanskih republik, Nemčije in Avstralije. Film bo posnet na avtentičnih sarajevskih lokacijah in v zagrebških studiih Jadran filma.

"Sledili bomo duhu izvirnika," je zatrdil Grubišić in dodal, da bo imel "film tudi nekatere elemente, ki ga bodo približali sodobnemu gledalcu, v nekem smislu bo imel povezavo tudi z zadnjo vojno na tem področju".

Valter brani Sarajevo je najbolj gledan film na Kitajskem

Jadran film upa, da bo z remakom Valterja ponovno postal pomemben filmski producent. Pripravljajo tudi snemanje filma o Winnetouju, pa tudi projekt Comrade Tito Superstar, za katerega trdijo, da bo v njem "ubitih več zlikovcev kot v filmih Quentina Tarantina".

Ponatisnili tudi strip Film pa ni edini znak ponovnega vstajenja Valterja. Da Valter še živi, vedo tudi striparji, saj so v Bosni in Hercegovini ponovno natisnili strip Valter brani Sarajevo avtorja Ahmeta Muminovića. Strip je v SFRJ slovel kot strip z največjo naklado na področju nekdanje Jugoslavije. Seveda so ga v nekaj milijonih izvodov natisnili tudi na Kitajskem.

Ponatisu stripa je bil dodan tudi življenjepis Vladimirja Perića Valterja, resničnega junaka, ki je navdihnil film. Objavljenih pa je tudi 55 še do zdaj neobjavljenih fotografij Valterja, tudi z njegovega pogreba. Umrl je med boji za osvoboditev Sarajeva 6. aprila 1945.

Elektrarna, ki jo je branil resnični Valter, uničena leta 1992 Bi bil pa resnični Valter zdaj precej nezadovoljen. Eden od ciljev njegovega medvojnega delovanja je bil, da bi ohranil delovanje sarajevske elektrarne na Hisetimu. Menda je bil njegov moto, da mora Sarajevo svobodo dočakati osvetljeno. Tako je nenehno organiziral skupine ilegalcev, ki so Nemcem onemogočile uničenje elektrarne. Ta je res preživela drugo svetovno vojno.

Zato pa je elektrarna iz 19. stoletja zgorela v neki drugi vojni, maja 1992, med boji v središču mesta. Očitno tedaj ni bilo Valterja, ki bi jo branil. Stavba je še vedno zapuščena in porušena, mestne oblasti bi jo sicer rade obnovile kot tehnični spomenik, a ni denarja. Še vedno pa nedaleč stran stoji spomenik Vladimirju Periću Valterju, narodnemu heroju, ki je postal legenda.

Ne spreglejte