V Sarajevu je vse pripravljeno za filmske navdušence in zvezde

Danes zvečer bo celovečerni film Druga stran upanja finskega režiserja Akija Kaurismakija odprl že 23. Sarajevski filmski festival (SFF). Nagradi častno srce Sarajeva bosta prejela Oliver Stone in John Cleese, prikazanih bo 235 filmov iz 54 držav, na festivalu pa bo močna tudi slovenska zasedba

V Sarajevu je vse pripravljeno za filmske navdušence in zvezde
Foto: SFF

Priznani režiser Oliver Stone bo poleg Johna Cleesa dobil prestižno nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k razvoju filmske umetnosti, v okviru programa Posvečeno pa bodo prikazani filmi Intervju s Putinom, Rojena morilca, Platoon – Vod smrti in Snowden.

Najmočnejša platforma za razvoj regionalne filmske industrije

V osmih dneh festivala in v 18 programih bo prikazano 235 filmov iz 54 držav. 43 filmov bo doživelo svetovno premiero, mednarodno pa 23 filmov. Festival v letošnjem letu prinaša korenite spremembe, ki sledijo poslovnim trendom na področju filmske industrije, tehnološkemu napredku, novim načinom distribucije ter spremembam navad občinstva. Sarajevo Film Festival, SFF Foto: SFF

Organizatorji pričakujejo, da bo več kot 1.500 gostov v Sarajevu ves čas festivala, kjer bodo v ustvarjalnem in prijetnem vzdušju spoznavali vse zgodbe, relevantne za regionalno filmsko industrijo. Po besedah Mirsada Purivatre, direktorja festivala, si želijo, da bi SFF še bolj okrepil podobo mesta, kjer sta mreženje in prepletanje programa industrije in izobraževanja na prvem mestu, s prvotnim ciljem krepitve koprodukcije na regionalni ravni.

V sklopu preobrazbe festivala je predviden razvoj tekmovalnega programa za študentske filme iz regionalnih filmskih šol in akademij, nadaljevanje projekta CineLink Drama, ki podpira razvoj in nastajanje kakovostnih TV-dram in nadaljevank, obetajo pa se tudi spremembe lokacij posameznih programov. Novost je tudi ta, da je zadnji dan festivala namenjen projekcijam nagrajenih filmov.

Sarajevo Film Festival, SFF Foto: SFF

Močna zasedba iz Slovenije

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov bosta predvajana dva filma, in sicer Družina režiserja Roka Bička in Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina.

V hitro razvijajočem se programu študentskih filmov bo predstavljen film Ljubljana - München 15:27 režiserke Katarine Morano.

V okviru otroškega programa bodo slovenske barve zastopali trije kratki filmi in en celovečerni film. Pod kratke animirane filme Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal, Razigrani avtomobilček se podpisuje režiser Kolja Saksida, gre pa za tri nove zgodbe animiranega junaka Koyaa. Svetovno premiero bo v Sarajevu doživel film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkovića, ki je nastal po literarni uspešnici Primoža Suhadolčana.

Sarajevo Film Festival, SFF Foto: SFF Poleg tega bodo predstavljene slovenske manjšinske koprodukcije V modrino in Dan brez imena. Posebno omembo zasluži tudi film Moški ne jočejo, ki bo predstavljen v tekmovalnem programu izven konkurence.

V sklopu koprodukcijske tržnice Cinelink bo predstavljen projekt Polsestra režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja.

Slovensko prisotnost na 23. izdaji Sarajevskega filmskega festivala zaokrožajo mladi perspektivni filmski ustvarjalci, ki so bili izbrani za udeležbo na letošnjem Talents Sarajevo - režiser Simon Intihar, producentka Nastja Kotnik ter scenaristka Anja Bunderla.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano