Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
7.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sundance filmski festival

Četrtek, 16. 1. 2014, 7.18

8 let

V Park Cityju danes začetek 30. festivala Sundance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente.

Na njem bodo letos do 26. januarja prikazali 121 celovečernih filmov. Od tega bo 100 filmov doživelo svetovno premiero, filmi pa letos prihajajo iz 37 držav. Kar 54 filmov na festivalu bo prvencev, od tega jih bo 35 prikazanih v tekmovalnem programu.

Kristen Stewart se bo na festivalu predstavila s filmom Camp X-Ray, v katerem bo zaigrala paznico v Guantanamu, Anne Hathaway pa je zaigrala v filmu Song One. Med drugim bodo na festivalu predvajali tudi enega najbolj pričakovanih neodvisnih filmov letošnjega leta, Boyhood Richarda Linklaterja.

V sekciji premiere bodo izven konkurence obiskovalci lahko videli vrsto zvezdnikov, kot so Michael Fassbender, Keira Knightley, Alfred Molina, Willem Dafoe, Steve Coogan in Ryan Reynolds.

Redford in njegovi somišljeniki so po pisanju britanskega BBC v treh desetletjih razvili vizijo, kako podpreti neodvisno kinematografijo. Festival je danes zelo učinkovit, beseda Sundance pa je postala sinonim za neodvisno kinematografijo.

Ko je festival pred tremi desetletji nastal, koncept neodvisnega filma še ni bil natančno definiran. Neodvisni filmarji so pogosto delali v osami in se težko prebijali, ko so skušali svoje filme pripeljati v kinematografe.

Po besedah direktorja festivala Johna Cooperja se je pokazalo, da bi Sundance lahko služil tem potrebam. Dejal je: "Vedno so obstajali filmarji, ki so delali izven sistema studiev, a niso imeli osrednje vloge. In tako smo prišli na misel, da bi festival lahko bil prostor, kjer bi bili deležni pozornosti in bi se družili."

Veteranka ameriškega dokumentarnega filma Julia Reichert, ki je bila na festivalu v njegovih formativnih letih, pa je za BBC povedala: "Kar je festival ponudil v začetku, je bilo skorajda kot družinsko srečanje neodvisnih filmarjev."

Prelomnico za festival, ki v prvih letih ni pritegnil veliko pozornosti, je pomenilo leto 1989, ko so na njem prikazali film Stevena Soderbergha Seks, laži in videotrakovi. Ta je pozneje prinesel velike zaslužke, Sundance pa od tedaj velja za festival, na katerem se je mogoče nadejati tudi novih odkritij, kar je zelo pripomoglo k razvoju neodvisnega filma.

Ne spreglejte