Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 8. 2010,
11.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 20. 8. 2010, 11.09

8 let

V Novem mestu drugi Filmski festival

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Filmski festival Novo mesto, ki ga je tamkajšnje Društvo Klapa začelo prirejati lani, bo v drugi izvedbi ponudil sklope filmskih delavnic, predavanj o filmu in projekcije.

Njegov namen je udeležencem podati kritična in tehnična orodja, ki jim bodo omogočila uresničiti izkušnjo dokumentarnega pogleda na svet.

Kot je povedala predstavnica Društva Klapa Jerneja Judež, je umetniški vodja festivala, ki bo na različnih prizoriščih novomeškega mestnega jedra potekal od 23. do 28 avgusta, Žiga Anžlovar. Delavnico dokumentarnega filma pa bosta vodila francoska filmska ustvarjalka in predavateljica Amarante Abramovici ter avtor različnih filmskih projektov, Portugalec Tiago Afonso.

Po njenih besedah so se novomeški filmski navdušenci, spodbujeni predvsem z izkušnjami tamkaj pred nekaj leti ugaslega festivala kratkega filma Sniff, dosežki nove generacije novomeških filmskih ustvarjalcev - Žige Virca, Roka Bička in Nejca Gazvode - ter odzivom na lanski, prvi festival, odločili za njegovo nadaljevanje in nadgradnjo.

Delavniški del festivala bo razdeljen na sklopa dokumentarnega filma in filmske igre, ki sta namenjena mladini ter odraslim, ob zaključku pa bo vsak prikazal lasten filmski izdelek. Ob delavnicah bodo predavanja na temo filmske zakladnice, kritike in pisanja scenarijev. Ob večerih bodo predvajali domače in mednarodne filmske utrinke, je pojasnila.

Na letošnjih delavnicah pričakujejo približno 15 udeleženk in udeležencev z raznih koncev Slovenije. Festival je namenjen tudi novomeškemu mlajšemu in starejšemu občinstvu, ki se je že lani nanj odzvalo izredno vzpodbudno. Pri tem je razveseljivo, je nadaljevala, da so uspeli največje zanimanje za festival in filmsko dejavnost vzpodbuditi pri srednješolcih.

Festival prirejajo s pomočjo mestne občine Novo mesto, nekaterih novomeških večjih podjetij in zavodov, Društva novomeških študentov, LokalPatriota, hostla Situla in založbe Goga, je še povedala Judeževa.

Ne spreglejte