SiolNET. Trendi Film in TV
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kinodvoru predstavitev slovenske filmske dediščine

3

termometer

V Kinodvoru bodo nocoj pripravili dvojni filmski dogodek, ljubljansko premiero filma Kdo se boji črnega moža? Janeza Lapajneta ter predstavitev filma Karpopotnik Matjaža Ivanišina.

Filma želita občinstvu približati slovensko filmsko dediščino – Lapajnetov Dolino miru, film Ivanišina pa mladega Karpa Godino.

Lapajnetov film je postavljen v leto 1944 v nedorečen kraj v okupirani Srednji Evropi, kjer se razvije večkulturni trikotnik med pastirčkom in dvema častnikoma z nasprotnih strani.

Film, v katerem igrajo Tilen Lapajne, Wayne T. Carr, Klaus B. Wolf in Michael Kranz, je sicer na festivalih prejel kar nekaj nagrad – med drugim je na festivalu v Orlandu prejel nagrado za najboljši tujejezični kratki film, v Barceloni zlatega leva, na mednarodnem filmskem festivalu The London City Film Festival pa prvo nagrado.

V Karpopotniku pa Ivanišin sledi popotovanju mladega Godine po Vojvodini, kjer je filmar posnel nenavaden film ceste z naslovom Imam jednu kuću. Danes je ta ohranjen le fragmentarno. Film je med drugim prejel vesno za najboljši scenarij.

Kot so zapisali v Kinodvoru, dogodek v sklopu Leta kina predstavlja dva sodobna filma, ki sta kljub zelo različnima temama in estetskima pristopoma globoko zakoreninjena v slovenski filmski zgodovini. Skupno jima je iskreno spoštovanje do filmske dediščine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin