Umrl oče zombijevskih filmov George A. Romero

Za posledicami raka na pljučih je v nedeljo pri 77 letih starosti umrl režiser George A. Romero, ki je s kultnim filmom Noč živih mrtvecev leta 1968 začel žanr filmov o zombijih.

Umrl oče zombijevskih filmov George A. Romero
Foto: Reuters

"Legendarni filmar George A. Romero je umrl v nedeljo, medtem ko je poslušal glasbo iz filma Tihi mož (The Quiet Man), enega svojih najljubših filmov," je sporočil njegov menedžer. "Ob njem sta bili njegova žena Suzanne Desrocher Romero in hčerka Tina Romero. Umrl je mirno, v spanju, po kratkem, a hudem boju z rakom na pljučih. Za sabo je pustil ljubečo družino, mnogo prijateljev in filmsko zapuščino, ki je in bo tudi v prihodnosti zdržala preizkušnjo časa."

Romero je z Nočjo živih mrtvecev konec 60. let začel megauspešen žanr filmov o zombijih. Ta film je posnel za takratnih 114 tisoč dolarjev, zaslužil pa je okoli 30 milijonov dolarjev. Pozneje je posnel še nadaljevanji Zora živih mrtvecev in Dan živih mrtvecev, ki skupaj z Nočjo živih mrtvecev predstavljajo eno najpomembnejših filmskih trilogij.

Bolezen je preprečila obisk v Ljutomeru

Romero se je nameraval udeležiti letošnjega Grossmanovega filmskega festivala v Ljutomeru, ki je potekal pretekli konec tedna, a je obisk v zadnjem hipu odpovedal.

Kako je bilo na Grossmanovem festivalu, si oglejte v prispevku Planet TV:

[video: 63663 / ]

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano