Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 12.50

8 let

Umrl Corey Allen, režiser Dallasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Umrl je ameriški igralec in režiser Corey Allen. Igral je ob Jamesu Deanu. Znan je po režiji nadaljevank Dallas in Zvezdne steze.

Los Angeles Times je poročal, da je Allen umrl v nedeljo na svojem domu v Hollywoodu, dva dni pred 76. rojstnim dnem. Rodil se je kot Allen Cohen. Z Deanom sta zaigrala v klasiki Upornik brez razloga. Pozneje je bilo Allena moč gledati še v nekaj epizodah televizijskih nadaljevank Perry Mason in Bonanza. Večji del kariere je v TV-nadaljevankah istočasno igral in režiral. Nagrado emmy je leta 1983 prejel za epizodo serije Hill Street Blues, poroča Hollywood Reporter.

Leto pozneje je dobil nagrado CableACE za epizodo serije Paper Chase, nominacije ameriškega režiserskega ceha (DGA) je dobil za televizijski nadaljevanki The Streets of San Francisco in Hill Street Blues. Zaigral je tudi v filmih Darby's Rangers, Party Girl, Private Property, Sweet Bird of Youth in The Chapman Report, poleg tega v številnih TV filmih in serijah.

Allen je vsega skupaj zrežiral okoli 80 epizod TV serij in 20 televizijskih filmov, med temi je The Ann Jillian Story (1988), ki je igralki iz naslova prinesel zlati globus. Allen je tudi poučeval na delavnicah za igralce in v Studijih Margie Haber v Los Angelesu. Imel je častni doktorat Columbia Collega. Zaigral je v kratkem filmu Čas brez vojne (A Time Out of War), ki je kot najboljši kratki film prejel nagrado na filmskih festivalih v Cannesu in Benetkah ter oskarja. Allena je bilo najti tudi na gledaliških odrih Los Angelesa.

Njegov prijatelj je bil štiri desetletja Eric Bercovici, dobitnik emmyja, scenarist in producent serije iz 80. let Shogun. Allen je režiral epizode prijateljevih serij Chicago Story in McClain's Law. V letih 1978-1986 je zrežiral šest epizod TV klasike Dallas.

Ne spreglejte