Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2022,
21.06

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Pariz Lily Collins Emily v Parizu

Sreda, 5. 1. 2022, 21.06

2 leti, 3 mesece

Ukrajinski minister razburjen zaradi serije Emily v Parizu: To je žaljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
emily v parizu

Ukrajinski minister za kulturo Oleksander Tkačenko se je Netflixu pritožil zaradi negativne upodobitve lika iz Kijeva v trenutno zelo priljubljeni seriji Emily v Parizu.

Serija Emily v Parizu na Netflixu spremlja mlado Američanko (Lily Collins), ki se službeno odpravi v francosko prestolnico in je navdušena nad očarljivostjo mesta.  V drugem delu serije nastopi tudi Ukrajinka Petra (igra jo ukrajinska igralka Daria Pančenko), ki se z glavno junakinjo spozna na tečaju tujega jezika. Petra je po mnenju ukrajinskega ministra upodobljena popolnoma stereotipno: med drugim nima smisla za modo, ves čas se boji, da jo bodo deportirali v domovino, poleg tega je še tatica. Oleksander Tkačenko je upodobitev Petre označil za "žaljivo". "V Emily v Parizu vidimo karikaturo Ukrajinke, ki je nesprejemljiva in žaljiva," je Tkačenko zapisal v aplikaciji Telegram. "Ali tako Ukrajince dojemajo v tujini?"

Ukrajinski mediji so po navedbah BBC pozneje poročali, da je Tkačenko v imenu ministrstva Netflixu poslal pritožbo zaradi stereotipizacije prebivalk Ukrajine.

A to ni prvič, da se je na serijo Emily v Parizu usul plaz kritik zaradi načina upodobitve različnih narodnosti. Prvo sezono so kritizirali zlasti v Franciji, saj da promovira stereotipne podobe mesta in njegovih prebivalcev. Francoze prikazuje kot nesramne ljudi, ki nosijo baretke in pogosto varajo svoje partnerje. V novi seriji oddaje nastopi Alfie, stereotipni Britanec, ki prosti čas preživlja v pubih, kjer pije in gleda nogomet.

Ustvarjalec serije Darren Star je dejal, da se zaradi stereotipiziranja likov v seriji ne namerava opravičevati in da je serijo zasnoval na podlagi svoje izkušnje ob obisku mesta. "Pariz sem želel predstaviti na res čudovit način, s katerim bi ljudi spodbudil, da se zaljubijo v mesto tako, kot sem se jaz," je povedal za New York Times.

Ne spreglejte