Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smrt

Torek, 23. 7. 2013, 15.07

8 let

Top 5 vlog Dennisa Farine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naj bo gangster ali policist - čeprav smo pred kratkim umrlega chicaškega igralca povečini vdevali le v stranskih vlogah, je s svojo interpretacijo likov na nas pustil močan in trajen vtis.

Ameriški igralec Dennis Farina se je zaradi strdka v pljučih poslovil pri devetinšestdesetih, za seboj pa pustil pisano paleto najrazličnejših filmskih in televizijskih vlog – večina gledalcev se ga najverjetneje najbolje spomni po vrsti odločnih policijskih ali mafijskih likov, v katere se je ne glede na njihovo naravo vživel z enako prepričljivostjo in jim vedno vdihnil nekaj šarmantnega, hladno komičnega, kar je bilo značilno le za zanj.

Preden se je – zgolj po naključju – podal v igralske vode, se je v domačem Chicagu kar dvajset let tudi sam preživljal kot policist, svoje tovrstne izkušnje pa prenesel v morda eno svojih najbolj znanih televizijskih vlog: detektiva Joeja Fontano v seriji Zakon in red. V eni svojih zadnjih televizijskih vlog, natančneje v seriji Luck, se je vživel v voznika Gusa Demitrioua, zaposlenega pri liku Dustina Hoffmana, v nekoliko bolj komične vode pa se je kot oče Nicka Millerja (Jack Johnson) podal v seriji Novo dekle. Farina je v sferah takih ali drugačnih kriminalk pustil močan pečat – njegovi izjemno bogati filmski poti smo se posvetili z vpogledom v pet njegovih najzanimivejših filmov oziroma vlog.

Thief (Michael Mann, 1981)

Dennis Farina, nekdanji chicaški policist, je v igralske vode zajadral zgolj po naključju. Z režiserjem Michaelom Mannom sta imela skupnega prijatelja. Tako Farino kot skupnega prijatelja, upokojenega policista, je Mann najel kot svetovalca za svojo kriminalko Thief z Jamesom Cannom v glavni vlogi. Na koncu je majhno vlogo, vlogo Carla, podelil tudi šestintridesetletnemu Farini. "Spomnim se dneva, ko sem prvi zakorakal na snemanje," je leta 2004 v enem od intervjujev povedal igralec. "Vse me je zanimalo, vse navduševalo. Všeč mi je bilo. Vsi so bili do mene zelo prijazni. Če bi bili nesramni, bi se stvari mogoče obrnile drugače."

Farina je tako v svojem prvem kot tudi v vseh naslednjih filmih dokazoval, kaj se je naučil kot policist, obenem pa je kaj hitro postalo tudi jasno, da se pred kamero počuti izjemno udobno, da je šarmanten in smešen, obenem pa se v njegovih očeh skriva nekaj, kar lahko v trenutku eksplodira, se spremeni v nekaj hladnega in nevarnega. Po filmu Thief je igralec sicer ostal policist še naslednjih pet let, leta 1986 pa svojo enoto zapustil.

Manhunter (Michael Mann, 1986)

S filmom Thief je Farina na Michaela Manna več kot očitno naredil velik vtis – ta ga je še leta in leta zatem postavljal v svoje serije Crime Story, Miami Vice in zgoraj omenjeno Luck, leta 1986 pa tudi v kriminalko, posneto po romanu Thomasa Harrisa, Manhunter, v katerem se je prelevil v pomirjajočega Jacka Crawforda. Pozneje je v filmu Ko jagenjčki obmolknejo vlogo prevzel Scott Glenn, v filmu Rdeči zmaj Harvey Keitel, v aktualni seriji Hannibal pa Laurence Fishburne. Kljub temu še marsikdo, ki je odraščal v osemdesetih, prisega, da je Farina en in edini Jack Crawford.

Polnočni skok (Midnight Run, Martin Brest, 1988)

Prelomna vloga Dennia Farine je padla konec osemdesetih, ko je ob Robertu De Niru in Charlesu Grodinu zaigral v "buddy" komediji Polnočni skok. Njegov lik, gangster Jimmy Serrano, je dokaz igralčevega humorja, ki ga spretno zapakira v rafal za javnost neprimernih žaljivk in hladnih mafijskih groženj. Film je pred nekaj dnevi, natančneje 20. julija, praznoval svoj 25. rojstni dan.

V spodnjem videu si lahko ogledate montažo sladkorčkov Jimmyja Serana.

Kdo bo koga (Get Shorty, Barry Sonnenfeld, 1995)

V Sonnenfeldovi klasiki, kriminalni komediji, se je Farina spet prelevil v gangsterja, tokrat Rayja Barbonija – Bonesa, in spet dokazal, kako je lahko neprijeten in hladen igralec po drugi strani tudi izjemno zabaven. Nasproti Johna Travolte in Gena Hackmana je Farina tudi tu pokazal, kako se s stilom lotiti "streljanja" s psovkami.

Pljuni in jo stisni (Snatch, Guy Ritchie, 2000)

V mojstrovini, "naspidiranem" kolažu filmskih podob Guyja Ritchieja, se je Farina prelevil v nikogar drugega kot v gangsterja Avija, draguljarja, ki se v lovu za svojim izjemno dragocenim diamantom poda v London, kjer zagreši pošteno merico brutalnih kriminalnih dejanj. Nepozaben neo-noir blodnjak, v katerem so Farini družbo delali še Brad Pitt, Benicio Del Toro, Jason Statham, Vinnie Jones, Alan Ford in Rade Šerbedžija.

Spodaj si oglejte Avijev prihod v otoško prestolnico.

Ne spreglejte