Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
14.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poletje film počitnice

Petek, 28. 6. 2013, 14.00

8 let, 3 mesece

TOP 10 poletnih filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V duhu poletja smo iz gromozanske zbirke filmske zgodovine izbrali nekaj najboljših, s poletjem povezanih filmov. Za tiste poletne večere, ki jih prekine nevihta!

Zadeti in zmedeni (Richard Linklater, 1993)

Kultni film, ki ga je Tarantino uvrstil na seznam svojih najljubših filmov, odpotuje v leto 1976 in naslika dogodivščino srednješolcev na zadnji dan šole pred poletnimi počitnicami. Film o mulariji, katerega naslov temelji na istoimenski skladbi zasedbe Led Zeppelin, je Entertainment Weekly uvrstil na letvico najboljših srednješolskih komedij vse časov. V zmedene mladeniče in mladenke so se prelevili danes dobro znani igralci, kot so Matthew McConaughey, Jason London, Ben Affleck, Milla Jovovich, Cole Hauser, Parker Posey, Adam Goldberg, Joey Lauren Adams, Nicky Katt in Rory Cochrane.

Žrelo (Steven Spielberg, 1975)

Povsem nekaj drugega pa je seveda legendarni Spielbergov film o ogromnem belem morskem psu, željnem človeške krvi, ki danes zaseda vsemogoče lestvice najboljših filmov, vse do Vojne zvezd pa je veljal za komercialno najuspešnejši film vseh časov.

Film, ki bi si ga moral vsaj enkrat ogledati vsak ljubitelj sedme umetnosti – morda je priporočljivo le, da si ga ogledate PO prihodu z morja.

Poletje z Moniko (Ingmar Bergman, 1953)

Bergmanov film, ki je zunaj svoje domače dežele zaradi golote dvignil veliko prahu, igralko Harriet Andersson pa povzdignil med zvezde, pripoveduje o Harryju in Moniki, ki se zaljubita in poletje skupaj preživita na obali. Ker ona zanosi, si želita skupaj ustvariti družino, a Monika kmalu začne hrepeneti po novi pustolovščini …

Kraljestvo vzhajajoče lune (Wes Anderson, 2012)

Film Poletje z Moniko pa več kot očitno posebno mesto nosi tudi v srcu edinstvenega filmskega ustvarjalca Wesa Andersona. Ta se mu je namreč v svojem zadnjem filmu Kraljestvo vzhajajoče lune poklonil tako, da je svoja protagonista Sama in Suzy tako kot Bergmanova zaljubljena junaka utaboril na obali. Drugi poklon istemu filmu je tudi Suzyjin pogled naravnost v kamero na začetku filma.

Film, ki ga mnogi opisujejo kot najbolj izpopolnjeno Andersonovo delo do zdaj, govori o dveh zaljubljenih dvanajstletnikih, ki se upreta starejšim, skleneta skrivni dogovor in ob zori skupaj pobegneta v divjino, njuno kljubovanje pa povzroči pravi pretres v mirni otoški skupnosti.

Gora Brokeback (Ang Lee, 2005)

Z zlatim levom nagrajena drama pripoveduje ganljivo zgodbo Ennisa in Jacka, med katerima se sredi narave razvije tesno prijateljstvo in nato globoka ljubezen. V naslednjih letih skušata ohraniti skrivno zvezo, nenehno se spopadata z vprašanji o zvestobi, obvezi in zaupanju – film so kritiki med drugim vzljubili zato, ker gre v osnovi za klasično hollywoodsko romanco, ki govori o ljubezenskem odnosu dveh oseb istega spola, ne da bi se navezoval na zapuščino gibanja za pravice istospolno usmerjenih.

Caddyshack (Harold Ramis, 1980)

Komedija, ki se dogaja na golfigrišču elitnega kluba, vsebuje mešanico različnih podzgodb in zapletov, v osnovi pa gre za odštekane poletne prigode ekscentričnih bogatih golfistov, mladih nosačev palic za golf, vse skupaj pa še dodatno popestri boj med Billom Murrayjem in trdoživim glodavskim nepridipravom. Film, ki na mnogo lestvicah velja za enega najbolj smešnih s športom povezanih filmov vseh časov, danes velja za kultnega.

Jaz pa tebi mamo (Alfonso Cuarón, 2001)

Mehiški film, ki je prejel vrsto nagrad in nominacij, je zgodba o odraščanju dveh mulcev, ki se polna hormonov poleti po naključju na obalo odpravita z okoli deset let starejšo fatalko – ta jima začne mešati štrene, ju zapelje in popelje v svet odraslih.

500 dni s Summer (Marc Webb, 2009)

Ameriška komična drama z Josephom Gordonom-Levittom in Zooey Deschanel v glavnih vlogah v nelinearni maniri pripoveduje zgodbo protagonista in njegovih spominov na propadlo razmerje. Neodvisna produkcija je po premieri na Sundanceu postala ljubljenec kritikov, zaslužila 60 milijonov dolarjev in kljub relativno nizki promociji postala velik hit.

Poletje v školjki (Tugo Štiglic, 1985)

Na seznamu poletno obarvanih filmov seveda ne moremo spregledati dogodivščine Tomaža in njegovih prijateljev, rivalstva med Pirančani in Portorožani, lova na tatove školjk, Vedija in seveda sveže poletne ljubezni. Film naše mladosti!

Jebiga (Miha Hočevar, 2000)

In če se Poletje v školjki odvija na slovenski obali, se Jebiga preseli v prestolnico, kjer gledalec spremlja vsakdan nekoliko starejših protagonistov. Pomanjkanje denarja, alkohola, droge in seksa izpade veliko bolj zabavno, kot v resnici je – slovenska zadetkarska komedija, slovenski primer filma s kultnim statusom!

Ne spreglejte