Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
20.48

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Osmi potnik Top Gun

Petek, 23. 8. 2013, 20.48

4 leta, 9 mesecev

Tom Skerritt: od očeta do duhovnika, šerifa, vojaka in astronavta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Igralec, ki danes praznuje 80 let, se je v zgodovino filmske in televizijske zgodovine zapisal s pisano paleto vlog, igro neumorno nadaljuje tudi pri svoji starosti.

Čeprav je sprva nakazoval naklonjenost zlobnim filmskim likom, se je Tom Skerritt skozi desetletja svoje filmske in televizijske poti uveljavil kot obraz značilnih ameriških predstavnikov avtoritete, pa naj bo to vojak, policist ali preprosto oče. Njegov obraz poznamo vsi – in to kljub temu, da spada med tiste igralce, ki so svojo prepoznavnost gradili na stranskih, a močnih likih.

Potem ko je leta 1970 pozornost pritegnil kot zdravnik Duke Forrest v filmu M*A*S*H Roberta Altmana, je s pisano paleto filmov utemeljil svojo zavidanja vredno kariero, zaznamovano s prodornimi vlogami. V filmu The Turning Point (1977) je premišljeno nežnost vdihnil v moža Shirley MacLaine, nadaljeval je kot Dallas, kapitan vesoljske ladje Nostromo v Osmem potniku (1979) Ridleyja Scotta, bil pa je tudi del igralske ekipe uspešnice njegovega brata Tonyja Scotta Top Gun (1986). V vlogo očeta in predanega duhovnika se je prelevil pod taktirko Roberta Redforda v drami Reka poje mi (1992).

Čeprav se je na malih zaslonih pojavljal že prej, se je začel s televizijo ukvarjati predvsem v devetdesetih. Najbolj prepoznaven je po svoji vlogi šerifa Jimmyja Brocka v seriji Ograje našega mesta, za katero si je prislužil emmyja.

Ko so serijo leta 1996 ukinili, je na malih zaslonih ostal zaposlen s serijami, kot so na primer Huff, Bratje in sestre ter Zadoščenje.

Plodovit igralec se po malih zaslonih in velikih platnih sprehaja še danes, kmalu ga bo na primer mogoče videti v romanci At Middleton, snema pa tudi vojni film Field of Lost Shoes, v katerem se bo prelevil v nekdanjega ameriškega predsednika Ulyssesa S. Granta.

Spomnili smo se na nekaj njegovih filmskih vlog.

Top Gun (Tony Scott, 1986)

Romantični akcijski hit iz osemdesetih je med zvezde izstrelil mladega Toma Cruisa, Mavericka oziroma nepoboljšljivega, a ambicioznega in samozavestnega vojnega pilota – čigar glavni, strogi in obenem zelo očetovski inštruktor je bil nihče drug kot Viper oziroma Tom Skerritt.

Osmi potnik (Ridley Scott, 1979)

Osmi potnik še več kot tri desetletja po svojem nastanku ostaja eden od najbolj cenjenih znanstvenofantastičnih filmov – Scott je znanstvenofantastičnim elementom dodal pridih grozljivke, dogajanje popeljal na vesoljsko ladjo Nostrom, vanj postavil sedemčlansko posadko in seveda tudi nezemeljskega, človeške krvi željnega osmega potnika. In če vemo, da na koncu celo kožo odnese le trdoživa Ripley, tudi vemo, da kapitan ladje Dallas oziroma Tom Skerritt take sreče nima – vsekakor pa jo odnese bolje kot John Hurt.

M*A*S*H (Robert Altman, 1970)

V satirični črni komediji, ki je postala navdih za istoimensko, zelo uspešno serijo, se je Skerritt prelevil v zdravnika Duka Forresta. Skupaj s svojimi soigralci, med katerimi sta tudi Donald Sutherland in Robert Duvall, je postal vojaški zdravnik v dneh korejske vojne – pa čeprav se je film v prenesenem pomenu pravzaprav nanašal na takrat aktualno Vietnamsko vojno. Med drugim je film prejel zlato palmo.

Reka poje mi (Robert Redford, 1992)

V zgodovinski drami z začetka devetdesetih so dekleta občudovala predvsem svetlolasega mladeniča Brada Pitta – ta se je kot Paul Maclean v obdobju prohibicije ukvarjal z nečednimi posli. To ni bilo niti malo pogodu njegovemu očetu, prezbiterijanskemu duhovniku – Skerrittu, seveda. Tisto, kar je Paula z očetom in malce bolj zadržanim bratom vendarle družilo, je bilo muharjenje v reki Blackfoot – tradicija, ki jo je oče vpeljal, ko sta bila brata še dečka.

Stik (Robert Zemeckis, 1997)

Leta 1997 se je Skerritt s filmom Stik znova podal v znanstvenofantastične vode, le da je tokrat ostal na Zemlji – oziroma mu je popotovanje neznano kam v vesolje preprečil verski fanatik, ki je uničil vesoljsko ladjo, za katero so načrt na Zemljo poslali nezemljani. Kot David Drumlin je Skerritt tokrat pomenil največjo in hkrati antipatično konkurenco Jodie Foster.

Up in Smoke (Lou Adler, 1978)

V zadetkarski komediji, polni dima marihuane, si je Skerritt nadel vzdevek Strawberry. Kot vietnamski veteran, poln čudnih blodenj, ki mu jih je pustila vojna, naj bi pri gojenju trave pomagal svojemu bratrancu, polovici glavnega tandema filma, zakajenemu Pedru. Čeprav film večjega kritiškega uspeha ni doživel, si je sčasoma, kot se to z zadetkarskimi filmi rado zgodi, pridelal kultni status. Odlomek iz filma si lahko ogledate spodaj.

Harold in Maude (Hal Ashby, 1971)

Kultni status je prav tako pripadel sprva neuspešni zgodbi o bogatem, razvajenem, nad smrtjo fasciniranem mladeniču, čigar življenje se spremeni, ko se spoprijatelji z 79-letno Maude. V filmu, ki ga je Ameriški filmski inštitut umestil na 45. mesto najbolj smešnih filmov vseh časov, si je Skerritt nadel policijsko uniformo. Preostalo pa v spodnjem posnetku …

The China Lake Murders (Alan Metzger, 1990)

Za konec si lahko na spodnji povezavi ogledate še ves film The China Lake Murders, v katerem je Skerritt prevzel glavno vlogo, in sicer lik šerifa majhnega mesta – ta mora razvozlati serijo umorov, ki pretresejo njegovo mesto.

Ne spreglejte