Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 5. 2021,
10.22

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

4

Natisni članek

NBC zlati globusi Tom Cruise

Torek, 11. 5. 2021, 10.22

2 leti, 11 mesecev

Tom Cruise je v znak protesta vrnil svoje zlate globuse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

4

Tom Cruise | Tom Cruise leta 1997, ko je osvojil zlati globus za vlogo v filmu Jerry Maguire. | Foto Reuters

Tom Cruise leta 1997, ko je osvojil zlati globus za vlogo v filmu Jerry Maguire.

Foto: Reuters

V Hollywoodu so vse glasnejše kritike na račun združenja, ki vsako leto podeljuje filmske in televizijske nagrade zlati globus.

Priljubljeni igralec Tom Cruise, ki je osvojil zlate globuse za filme Rojen 4. julija, Jerry Maguire in Magnolija, je eden izmed mnogih, ki se je javno zoperstavil Združenju tujih dopisnikov Hollywooda (HFPA). Gre za neprofitno organizacijo novinarjev in fotografov, ki vsako leto podeljuje nagrade zlati globus za dosežke na področju filma in televizije.

HFPA je na udaru, odkar je Los Angeles Times razkril očitke o korupciji, neprimernem delovanju in nezastopanosti temnopoltih med člani, ki nagrade podeljujejo. Kritike so se pred kratkim tako okrepile, da je priljubljeni igralec protestno vrnil svoje globuse.

Cruisu se je pridružila tudi priljubljena igralka

Tom Cruise, ki si je poleg osvojenih nagrad prislužil tudi štiri nominacije, pa ni edina filmska zvezda, ki kritizira in obsoja HFPA. Ameriška igralka Scarlett Johansson, petkratna nominiranka za zlate globuse, je priznala, da jo osebne izkušnje s HFPA že vrsto let odvračajo od sodelovanja na njihovih konferencah. Organizacijo je obtožila lobiranja, seksističnih vprašanj in pripomb ter promoviranja filmov, ki so "mejili na spolno nadlegovanje". 

Scarlett Johansson na podelitvi zlatih globusov leta 2020 | Foto: Reuters Scarlett Johansson na podelitvi zlatih globusov leta 2020 Foto: Reuters

"HFPA je organizacija, ki so jo takšni, kot je Harvey Weinstein, legitimirali, da je pridobila zagon za priznanje Akademije, in industrija ji je sledila," je nadaljevala zvezdnica. "Če znotraj organizacije ne bodo izvedli temeljitih reform, menim, da je čas, da stopimo korak nazaj od HFPA ter se osredotočimo na pomen in moč enotnosti znotraj naših sindikatov in celotne industrije."

Organizacija HFPA je v odgovor na kritike objavila podroben časovni načrt predlaganih sprememb in sporočila, da izvedba sprememb ostaja njihova glavna naloga. 

Hrbet so jim obrnile tudi velike hollywoodske mreže

Televizijska mreža NBC, ki je podelitev do zdaj prenašala, je medtem napovedala, da leta 2022 prenosa pri njih ne bo. Pri NBC so podelitev zlatih globusov  vsa leta do zdaj imenovali "hollywoodska zabava leta". V ponedeljek so sporočili, da je zabave za zdaj konec, ter dodali, da upajo, da bo HFPA kritike sprejela in popravila vse nepravilnosti. Pojasnili so, da bodo v tem primeru podelitev ponovno predvajali januarja 2023.

Golden globes | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi največje filmske in televizijske mreže, kot so Netflix, Amazon Studios, Warner Bros. in HBO, so v zadnjih dneh zatrdile, da s HFPA ne bodo sodelovale, dokler se ne zgodijo večje spremembe.

Oglasile so se tudi dobrodelne organizacije. "To je odločilni trenutek za Hollywood," je povedala Tina Tchen, predsednica organizacije Time's Up. "Danes imamo priložnost spoznati, da lahko z nastopom proti enemu močnemu, a globoko pomanjkljivemu sistemu nagrad začnemo znova predstavljati pravičnejšo panogo."

Preberite tudi:

Novice Resnica o posnetku Toma Cruisa, ki napoveduje nevarno prihodnost
Zlati globusi
Trendi Zlati globusi, kot jih še nismo videli: prejemniki so se nagrad veselili kar doma #video
Tom Cruise
Trendi Po še enem izpadu Toma Cruisa je več članov ekipe dalo odpoved #video
Ne spreglejte