Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2017,
13.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije Trainspotting T2 Trainspotting Danny Boyle Ewan McGregor Jonny Lee Miller Robert Carlyle film televizija

Sobota, 29. 7. 2017, 13.53

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

T2 Trainspotting

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
T2 Trainspotting

Težko pričakovano nadaljevanje uspešnice oskarjevca Dannyja Boyla o pasteh divjega življenja na robu razuma, pri katerem je režiser Revnega milijonarja znova združil moči z Ewanom McGregorjem in drugimi člani izvirne igralske zasedbe njegovega kultnega filma.

Velika Britanija/2017/112 min.
Režija: Danny Boyle
Igrajo: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Shirley Henderson
Žanr: Komična drama
Ocena IMDb: 7,3/10

Po 20 letih se nekdanji zasvojenec Mark vrne na rodno Škotsko, da bi se pobotal s prijateljema: prevarantom Danielom in preprostim Simonom. Pot jim prekriža tudi stari znanec, vročekrvni Francis, ki so ga pred kratkim izpustili iz zapora.

Čeprav se je od njihove nore mladosti veliko spremenilo, se fantje kmalu znajdejo na stari poti hoje po noževi konici nevarne zlorabe mamil, nepremišljene ljubezni in brezmejnega nasilja.



T2 Trainspotting | Foto:


Zanimivosti:

• Scenarij Johna Hodga ohlapno temelji na leta 2002 izdanem nadaljevanju romana Trainspotting škotskega pisatelja Irvina Welsha, poimenovanem Porno, avtor pa je vanj vključil tudi nekatere dele iz romana Trainspotting, ki jih ni uporabil v scenariju kultnega izvirnika, nominiranega za oskarja.

• Režiser Danny Boyle se je po najavi snemanja nadaljevanja Trainspottina (1996) pošalil, da bi rad film naslovil T2, če bi mu James Cameron to dovolil. T2 je namreč priljubljena okrajšava njegove uspešnice Terminator 2 – Sodni dan (1991), za katero pa Cameron nima avtorskih pravic.

• To je prvi skupni projekt Dannyja Boyla in Ewana McGregorja po črni komediji Odštekano življenje (1997). Moža sta se sprla po tem, ko je Boyle za glavno vlogo v filmu Obala (2002) izbral Leonarda DiCapria, danes pa so zamere med njima pozabljene.

McGregor je sicer z Boylom sodeloval že pri njegovem kinematografskem prvencu Plitvi grob (1994).

T2 Trainspotting | Foto:

• Igralec Jonny Lee Miller je Boylu predlagal, da bi si obril glavo, zaradi česar bi bil njegov lik videti starejši, vendar je režiser vztrajal pri tem, da Sick Boy ohrani ikonsko blond-pričesko.

Robert Carlyle se je med snemanjem filma izogibal svoji družini v Glasgowu, saj je postal preveč podoben svojemu liku Begbiu.

• Boyle je Davidu Bowieju pripisal zasluge za to, da je lahko v izvirniku brez visokih stroškov uporabil uspešnice izvajalcev, kot sta Lou Reed in Iggy Pop, s katerimi je pokojni glasbenik prijateljeval.

Bowie je bil namreč velik ljubitelj Boylovega filma Plitvi grob, režiser pa se mu je za pomoč zahvalil tako, da je v film T2 Trainspotting vključil prizor, v katerem Renton (McGregor) med pregledovanjem svoje zbirke glasbenih plošč naleti na Bowiejeva albuma.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Vojna z vsemi (War On Everyone)

Napovednik filma T2 Trainspotting:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte