Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 9. 2010,
12.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 7. 9. 2010, 12.38

7 let, 12 mesecev

Svetovna premiera Škafarjevega filma Oča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na beneškem filmskem festivalu bo danes v sekciji Mednarodni dnevi kritike svetovno premiero doživel celovečerni prvenec Vlada Škafarja Oča.

Film ima možnost za enako nagrado, leva prihodnosti, kot jo je leta 2001 na beneškem festivalu za Kruh in mleko prejel Jan Cvitkovič.

Kritiki vsako leto izmed več kot 200 prijavljenimi filmi iz vsega sveta izberejo le sedem prvencev. Sekcijo vodi priznani italijanski filmski publicist in scenarist Francesco di Pace, ki je ob predstavitvi letošnjega izbora izpostavil prav Škafarjev film. Kot so sporočili s filmskega sklada, je film označil za presenečenje, saj prinaša inovativen filmski izraz, ki ga odlikuje izredna poetičnost in pristna navzočnost filmskih protagonistov.

Film o očetu in sinu, ki preživita dan v naravi, je poln sugestivnih podob, vabečih zvokov, liričnih povezav in skrivnih utripov srca. Razvoj zgodbe, ki ne teče vedno sosledno, počasi razodeva njihov simbolni pomen, skupaj z vzdušjem vseobsegajoče narave, ki predstavlja udobno okolje, stalni kontrapunkt, univerzalni odgovor, ki presega posamezne dogodke, piše v festivalskem katalogu.

Škafar je v intimnih pogovorih z igralcema, Mikijem Rošem in Sandijem Šalamonom, odkrival vsebine, ki so ustrezale okviru zastavljene zgodbe oziroma posameznih prizorov. "Gre za duhovno rudarjenje, izkopavanje bogate rude posameznikove zavesti, ko človek zakoplje po sebi in je presenečen, kaj vse pride na plano," je povedal režiser.

Film so si, kot so še sporočili s filmskega sklada, že želeli ogledati tudi selektorji številnih mednarodnih filmskih festivalov, med njimi s festivala Annonay, ki predvaja izključno prvence, s festivala evropskega filma v Les Arcsu in festivala mediteranskega filma v Montpellieru. V Nemčiji bi film radi videli na festivalu v Cottbusu, na Portugalskem pa o filmu razmišljajo na festivalu v Estorilu.

V Sloveniji bodo film najprej predvajali na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, predstavil pa se bo tudi v okviru tekmovalnega programa letošnjega Liffa.

Škafar je leta 1998 posnel film Stari most, leta 2003 film Peterka: leto odločitve, pred dvema letoma pa še film Otroci. Je tudi avtor filma Nočni pogovori z Mojco.

Preberite še:

Ne spreglejte