Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2013,
13.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kino enakopravnost spolov

Sreda, 6. 11. 2013, 13.23

6 let, 7 mesecev

Švedski kinematografi za enakopravnost spolov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Filmi na Švedskem bodo zaradi želje po promociji enakopravnosti spolov morali po novem prestati test, ki bo ocenil prisotnost žensk na platnu.

Ocene filmov poleg njihovih recenzij vsebujejo tudi podatek o količini golote, seksualne eksplicitnosti, kletvic in nasilja. Švedski kinematografi so zdaj naredili še korak dlje. Po novem uvajajo še eno oceno, in sicer kolikšna je prisotnost oz. odsotnost ženskega spola v filmu.

Da bo film v tej severnoevropski državi lahko dosegel prvorazredno oceno, bo moral prestati t. i. Bechdelov test. To pomeni, da mora vsebovati vsaj dva poimenovana ženska lika, ki se pogovarjata med seboj, tema pogovora pa mora biti več kot le moški.

"Trilogija Gospodar prstanov, vsi filmi iz franšize Vojna zvezd, Socialno omrežje, Šund in vsi filmi o Harryju Potterju, razen enega, pogrnejo na tem testu," je dejala Ellen Tejle, direktorica Bio Ria, umetniškega kinematografa v enem najbolj trendovskih okrožij Stockholma Södermalm.

V Stockholmu štiri kinodvorane z novo oceno Bio Rio je eden od štirih kinematografov v Stockholmu, ki so prejšnji mesec uvedli novo ocenjevanje. Večina obiskovalcev se je odzvala pozitivno in veliko jih je bilo nad številom filmov, ki Bechdelovega testa niso prestali, presenečenih.

"Cilj tega ocenjevanja je, da bi želeli v prihodnosti videti več ženskih zgodb ter več junakinj (ne junakov) in superjunakinj, ki bi bile kos temu, čemur so kos njihovi moški kolegi," dodaja Tejleva.

17. november: super nedelja s filmi, ki so test prestali Švedski filmski inštitut, ki ga financira država, pozdravlja to iniciativo. Skandinavski kabelski TV-program Viasat Film bo prav tako začel uporabljati omenjeni test. Že 17. novembra bo v t. i. super nedelji predvajal le filme, ki so do zdaj test prestali, npr. Igre lakote in Železna lady.

Bechdelov test je dobil ime po ameriški risarki Alison Bechdel, ki je koncept vpeljala v svoje stripe Dykes to Watch Out For leta 1985. Koncept je od takrat naprej vroča tema pogovorov med feministkami in filmskimi kritiki, Tejleva pa upa, da bo med obiskovalci kinematografov sprožil zavedanje o tem, kako in v kolikšni meri so ženske v filmih portretirane.

Obstajajo tudi nasprotniki testa Test je le še eden od pripomočkov, s katerim želi Švedska izboljšati enakopravnost spolov. A nekateri menijo, da je vse skupaj že preveč. "Če želijo drugačne vrste filmov, naj jih sproducirajo sami in naj že nehajo kazati s prstom na druge," je dejala fizičarka Tanja Bergkvist, ki piše blog o švedski "spolni noriji".

Švedski filmski kritik Hynek Pallas ob tem dodaja: "Veliko filmov, ki prestanejo Bechdelov test, družbe ne naredi enake ali celo boljše, so pa filmi, ki testa ne opravijo in so v vseh pogledih močnejši in originalnejši od tistih prvih." V isti sapi še kritizira Švedski filmski inštitut, ker javno podpira ta koncept ocenjevanja. Državna inštitucija namreč ne bi smela pošiljati signalov ustvarjalcem filmov in jim narekovati, kaj naj in česa naj ne vključijo v svoje izdelke.

Čeprav je Hollywood še vedno mesto, ki mu dominira moški spol – odgovorni (moški) v studiih so namreč prepričani, da so finančno in kritiško uspešnejši filmi z moškimi protagonisti –, pa se stvari počasi obračajo na bolje in danes je na voljo že precej filmov z močnimi ženskimi liki.

Ne spreglejte