SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novo v videoteki DKino na SiOL TV!

Sufražetke (Suffragette)

0

termometer

Sufražetke

Nominiranki za oskarja Carey Mulligan in Helena Bonham Carter ter trikratna prejemnica te nagrade Meryl Streep v zgodovinski biografski drami o prvih borkah za enakopravnost žensk.

Velika Britanija/2015/102 min.
Režija: Sarah Gavron
Igrajo: Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Brendan Gleeson, Ben Whishaw
Žanr: Biografska zgodovinska drama
Ocena IMDb: 6,9/10

Zgodba, ki so jo navdihnile resnične sufražetke, prikazuje turobno življenje mlade Maud, ki poleg skrbi za revno družino doživlja vsakodnevna ponižanja na delu v pralnici. Čeprav ni izobražena, jo navdihnejo govori odločne Emmeline, ki se zavzema za pravice žensk.

Toda patriarhalna družba ostaja gluha, zato se Maud pridruži skupini ženk, ki načrtujejo nasilen upor proti oblasti, s tem pa na kocko postavijo tako svoja življenja kot tudi ugled in prihodnost lastnih družin.


Sufražetke


Zanimivosti:

• To je po 50. letih prejšnjega stoletja prvi celovečerec, ki so ga lahko snemali v prostorih britanskega parlamenta.

Helena Bonham Carter (Edith Ellyn) je pravnukinja nekdanjega britanskega premiera H.H. Asquitha. Ta je bil goreč nasprotnik volilne pravice za ženske, britansko vlado pa je vodil med letoma 1908 in 1916, ko je gibanje sufražetk doseglo višek.

Meryl Streep (vodja gibanja Emmeline Pankhurst) v filmu nosi isti par čevljev, ki ga je nosila med snemanjem ljubezenske drame Moja Afrika (1985), to pa zato, ker ustvarjalci niso našli drugih primerne velikosti.

Emmeline Pankhurst je umrla leta 1928, le nekaj tednov pred potrditvijo volilne pravice za ženske, starejše od 21 let. Njeni pravnukinja in prapravnukinja, Helen in Laura Pankhurst, imata v filmu manjši vlogi.

Napovednik filma Sufražetke:

[video: 60535 / Sufražetke (Suffragette)]

Sufražetke (Suffragette)

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto – DKino.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin