Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
10.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

VDV The BFG

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 10.35

6 let, 6 mesecev

Steven Spielberg je ponovno ustvaril mojstrovino - VDV: Veliki dobrodušni velikan

Oglasno sporočilo

V kinu od 30. junija. Tudi v 3D.

 | Foto:

Režija: Steven Spielberg
Scenarij: Melissa Mathison po knjigi Roalda Dahla
Igrajo: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton in drugi
Žanr: domišljijska pustolovščina
Dolžina: 115 minut

Slovenske glasove so posodili:
VDV: Aleksander Golja
ZOFKA: Maja Kunšič
ŠPEHOHLAST: Mirko Medved
KRVOKUH: Robert Vrtovšek
KRALJICA: Darja Švajger
MARIJA: Tina Ogrin
GOSPOD TIBBS: Renato Horvat

Preostali glasovi:
Sašo Prešeren
Peter Urbanc
Jaka Vižintin

Nadarjenost dveh največjih pripovedovalcev zgodb – Roalda Dahla in Stevena Spielberga – se prvič združuje v skupnem projektu, filmski priredbi Dahlovega priljubljenega klasičnega dela VDV. Film v Spielbergovi režiji na velika platna prinaša zgodbo o dekletcu in velikanu, ki jo vpelje v čudežnost in nevarnosti Dežele velikanov.

 | Foto:

Sredi temne noči, ko vsi otroci in odrasli trdno spijo, se prikažejo temačne sile in si podjarmijo svet. Tako so vsaj poučili desetletno Zofko, in v to dekletce verjame vse tiste neprespane noči v svoji postelji v londonski sirotišnici. Medtem ko preostala dekleta v spalnici plujejo skozi svoje sanje, si Zofka drzne prekršiti eno od mnogih pravil upraviteljice sirotišnice – skobaca se iz postelje, si natakne copate, se nagne skozi okno in si ogleda, kako je sveti videti v z luno obsijani tišini ure čarovnic. V nekoliko srhljivi srebrni mesečini so ulice, ki jih pozna, videti precej pravljične, in iz teme se nenadoma prikaže nekaj visokega. Silno visokega. Tisto "nekaj" je velikan, ki Zofko pograbi in jo odnese s seboj v daljno deželo. A na Zofkino srečo gre za velikega dobrodušnega velikana, ki ni prav nič podoben svojim rojakom v Deželi velikanov. Pri svojih sedmih metrih, gromozanskih uhljih in pretanjenem čutu za vonj je VDV prikupno zmeden in se večinoma drži zase. Njegovi bratje so dvakrat večji od njega in vsaj dvakrat bolj strašni, poleg tega pa je znano, da jedo človeško meso, medtem ko je VDV vegetarijanec in povsem zadovoljen z ogabnimi smrkumarami.

 | Foto:

Ko prispe v Deželo velikanov, se Zofka skrivnostnega velikana sprva boji, a se ji brž posveti, da je VDV zelo prijazen in očarljiv. Ker do zdaj še ni naletela na velikane, ima zanj nešteto vprašanj. VDV jo vzame s seboj v Deželo sanj, kjer zbira sanje in jih pošilja otrokom, njej pa razloži čarobnost in skrivnostnost sanj. In ker sta do zdaj na svetu oba živela čisto sama in osamljena, se med njima hitro splete naklonjenost. Toda Zofkina prisotnost v Deželi velikanov nehote pritegne pozornost preostalih velikanov, ki postajajo vse bolj nadležni. Zofka in VDV se kmalu odpravita v London, da kraljico posvarita pred pretečo nevarnostjo, a jo morata najprej prepričati, da velikani sploh obstajajo. Družno se domislijo načrta, kako se za vselej znebiti te velikanske nadloge.

 | Foto:

Gre za prvo celovečerno priredbo te Dahlove ganljive zgodbe o otroštvu, čarobnosti sanj ter izjemnem prijateljstvu med dekletcem in velikim dobrodušnim velikanom. Igrajo dobitnik treh tonyjev, dveh olivierjev in oskarja Mark Rylance, novinka Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Jemaine Clement, Rebecca Hall, Rafe Spall in Bill Hader. Z oskarjem nagrajeni Spielberg je po uspešnici E.T. – Vesoljček tokrat spet sodeloval s scenaristko Melisso Mathison ter film produciral ob Franku Marshallu in Samu Mercerju.

Za kamerami so sodelovali še Spielbergovi dolgoletni sodelavci, med njimi dvakratna dobitnika oskarja, direktor fotografije Janusz Kaminski in scenograf Rick Carter, trikratni dobitnik oskarja, montažer Michael Kahn, in za oskarja nominirana kostumografinja Joanna Johnston. Glasbo je zložil dobitnik petih oskarjev, legendarni John Williams, ki s Spielbergom tokrat sodeluje že štiriindvajsetič.

 | Foto:

Nekaj dodatnih zanimivosti

  • VDV je bila med Dahlovimi zgodbami njegova najljubša. Ustvaril jo je kot pravljico za lahko noč, liku dekletca pa je dal ime Zofka po imenu lastne vnukinje Sophie.

  • Leta 2016 mineva sto let od Dahlovega rojstva.

  • Knjiga VDV je izšla leta 1982, istega leta, kot je Spielbergova lastna zgodba o nenavadnem in preobrazbo prinašajočem prijateljstvu E.T. – Vesoljček osvojila srca in domišljijo tako otrok kot odraslih. Scenarija je tako kot za VDV spisala Melissa Mathison.

  • V spalnici sirotišnice v Londonu, kjer živi Zofka, je nagačena igračka E.T.-ja.

  • VDV meri sedem metrov in je skoraj šestkrat višji od Zofke, pa je še vedno najmanjši med svojimi brati – Špehohlast, najvišji med njimi, je dvakrat večji od njega.

  • Če bi poleg Špehohlasta postavili košarkarja LeBrona Jamesa pri njegovih 203 centimetrih, bi mu še vedno segal zgolj do gležnja.

  • Roald Dahl je bil tudi sam precej visok – meril je kar 198 centimetrov.

  • Film VDV je kombinacija igrane produkcije in računalniškega zajemanja igre (performance capture). Spielberg je igralce v oblačilih za računalniško zajemanje snemal hkrati s povsem človeškimi liki, saj je hotel zajeti interakcijo med njimi.

 | Foto:

Ne spreglejte