Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
9.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Planet TV Ne izpusti me turške serije

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 9.14

5 let, 6 mesecev

Novosti

Ste vedeli, da vsak Slovenec pozna vsaj nekaj turških besed?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
turščina

Turške nadaljevanke so preplavile slovenske televizije, gledalci pa z zanimanjem spremljajo napete dramatične zgodbe turških junakov in junakinj. S popularnostjo serij pa vse bolj priljubljen postaja tudi turški jezik, nekaj turških besed pa zagotovo pozna vsak Slovenec.

Na Planet TV lahko vsak dan spremljate novo turško serijo Ne izpusti me, ki je na sporedu od ponedeljka do petka ob 18.30 in ob sobotah in nedeljah ob 19. uri.

Vse do tridesetih let prejšnjega stoletja je bil turški jezik prepojen z izposojenkami iz arabščine in perzijščine, pisali pa so v različici arabske pisave. Po ustanovitvi Republike Turčije se je turščina oblikovala v samostojen jezik in kot pisavo prevzela latinico.

Tolgahan Sayışman
Trendi Je to novi Christian Grey?

turščina | Foto:

Čeprav turščina, ki sicer sodi v skupino altajskih jezikov, velja za enega zahtevnejših za učenje, pa prav vsak Slovenec, tudi če ne spremlja turških serij, pozna vsaj nekaj turških besed. Divan, paviljon, kiosk, kajak, baklava, kebab, jogurt je namreč le nekaj besed, ki so znane po vsem svetu.

ne izpusti me | Foto:

Turško govori več kot 70 milijonov ljudi, jezik pa je razširjen tudi zunaj meja te dežele. Govorijo ga manjšine v Bolgariji, Makedoniji, na Kosovu, v Grčiji in na Severnem Cipru. Tudi v Nemčiji je okoli dva milijona govorcev turščine. Kljub bogatemu besedišču, ki je v verbalnem jeziku precej lažje kot v pisnem izražanju, pa je za splošno vsakodnevno komunikacijo treba poznati le pet tisoč najpogostejših besed.

Amine in Mesut
Trendi Nemški nogometaš in turška lepotica takoj po prvenstvu pred oltar

turščina | Foto:

Ker je veliko teh sestavljenih in posledično so nekateri izrazi zelo dolgi, saj lahko štejejo več kot 20 črk, pa lahko že ob poznavanju korena besede hitro uganemo njen pomen. Najdaljša beseda v turščini ima sicer kar 70 črk, medtem ko je s 26 črkami najdaljša slovenska beseda dialektičnomaterialističen.

Napeto dogajanje v novi turški seriji Ne izpusti me lahko na Planet TV spremljate od ponedeljka do petka ob 18.30 in ob koncih tedna ob 19. uri.
Ne spreglejte