Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
11.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Steven Soderbergh Spike Lee Kickstarter Hollywood neodvisni film

Sreda, 24. 7. 2013, 11.05

5 let, 2 meseca

Soderbergh Spiku Leeju nakazal 10 tisoč dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S tem je Soderbergh izkazal podporo kampanji zbiranja denarja na Kickstarterju, ki jo je v želji po novem filmu začel Lee. Ta pravi, da Hollywood določenih vrst filma ne podpira.

Ameriški režiser Spike Lee se je pred kratkim odločil, da bo sredstva za snemanje svojega naslednjega filma zbiral kar na Kickstarterju. Njegov namen je zbrati 1,25 milijona dolarjev (944 tisoč evrov), tistim, ki bodo prispevali 10 tisoč dolarjev (7.600 evrov), pa je obljubil, da jih bo peljal na večerjo in ogled tekme košarkarske ekipe Knicks. Do zdaj so mu 10 tisoč dolarjev nakazali trije ljudje, med njimi tudi režiser Steven Soderbergh. Ta je z Leejem prijatelj, vse odkar sta se leta 1989 mudila v Cannesu. Soderbergh je takrat tam predstavil film Seks, laži in videotrakovi, Lee pa Naredi pravo stvar.

Soderbergovo donacijo je Lee sprejel z veseljem. "Ne vem, ali je ravno ljubitelj športa, sem pa zaradi Stevenovega sodelovanja zelo počaščen," je povedal za Next Movie in obenem predvideval, da sta druga sva donatorja osebi, ki se ukvarjata s financami.

Spike Lee, kot pravi, denar zbira za snemanje svojega naslednjega projekta, še nenaslovljenega "duhovitega, seksi in krvavega" filma, ki naj bi govoril o "ljudeh, zasvojenih s krvjo", a pri tem ne omenja vampirjev ali podobnih krvi željnih bitij.

Kot pravi režiser, nobenega odstotka denarja, ki ga bo zbral na Kickstarterju, ne bo le pospravil v žep, ni pa jasno, kdo bo zaslužil, če posneti film doživi komercialni uspeh.

"Nič v življenju ni brezplačno, če kaj želiš, moraš za to plačati" Lee se je k tovrstni metodi zbiranja denarja obrnil zato, ker po njegovih besedah Hollywood denarno ne podpira vrste filmov, ki jih želi snemati. "Trenutna klima znotraj sistema hollywoodskih studiev za neodvisne filmske ustvarjalce ni spodbudna," je zapisal. "Ne gre za sovražnost, govorim o dejstvih."

"Zdi se, da mora po mnenju studiev vsak film doživeti izjemen svetovni uspeh, po katerem se sproducira še vrsta predelav in nadaljevanj."

"Sam imam drugo vizijo filma, drugačno vizijo kot nekaj, kar bi rado videlo neko nezasluženo občinstvo, zato sem se odločil za drugačno metodo, za zbiranje denarja na Kickstarterju. Nič v življenju ni brezplačno, če kaj želiš, moraš za to plačati. Če so vam moji prejšnji filmi všeč, je to cena, ki jo je treba plačati, da lahko vidite še enega (ta cena je lahko manjša od cene ene kinovstopnice)."

S to potezo Lee ni prvi filmski ustvarjalec na Kickstarterju. Zachu Braffu je za snemanje filma Wish I Was Here uspelo zbrati kar 3,1 milijona dolarjev, ustvarjalcem ukinjene serije Veronica Mars pa kar 5,7 milijona dolarjev, ki jih bodo uporabili za snemanje filma, zasnovanega na omenjeni seriji.

Ne spreglejte