Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
13.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dvojina filmski festival

Četrtek, 14. 11. 2013, 13.31

7 let, 12 mesecev

Slovenski filmi na festivalih v Makedoniji in Kanadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Skopju se začenja festival Cinedays, na katerem bodo v tekmovalnem programu CineBalkan med šestimi filmi prikazali Adria Blues režiserja Miroslava Mandića in Dvojino režiserja Nejca Gazvode.

Film Adria Blues bo na sporedu 20. novembra, Dvojina pa dan pozneje. Oba filma sta bila pred makedonsko premiero prikazana na dveh festivalih v Franciji – Adria Blues na festivalu v Montpellierju, Dvojina pa na festivalu v Arrasu.

V programu Makedonija in Evropa bodo na festivalu v Skopju 22. novembra prikazali film Čefurji raus! režiserja Gorana Vojnovića, ki je bil pretekli konec tedna nagrajen v Cottbusu. V slovenske kinematografe je film pritegnil že 50 tisoč gledalcev.

V festivalski sekciji, posvečeni glasbenim dokumentarnim filmom, bodo v Skopju med desetimi filmi z vsega sveta prikazali srednjemetražni dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem v režiji Dušana Moravca, ki je bil pred tem prikazan na festivalu v Paklenici in na 16. festivalu slovenskega filma v Portorožu. Film je portret "bosanskega psiha" Damirja Avdića.

V tem programu je najbolj pričakovan 121-minutni film o skupini Duran Duran, ki ga je posnel filmski mag David Lynch. Festival se bo končal 23. novembra.

Tudi na festival čez lužo

V Torontu in Ottawi se danes začenja EU Film Festival, na katerem bodo prikazali 34 filmov iz 28 evropskih držav. Kanadsko premiero bo na njem doživel film Izlet režiserja Nejca Gazvode iz leta 2011. Prikazali bodo tudi hrvaški film Nočne ladje režiserja Igorja Mirkovića iz leta 2012, ki je tudi slovenska koprodukcija, v glavni moški vlogi nastopa Radko Polič – Rac. V Ottawi bodo prikazali še slovensko koprodukcijo Mlada noč, ki jo je na Češkem posnel slovenski režiser Olmo Omerzu.

EU Film Festival se bo 22. novembra začel tudi v Vancouvru, na katerem bodo prav tako prikazali vse tri omenjene filme, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Ne spreglejte