Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
10.25

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

1

Natisni članek

slovenski film oskar Špela Čadež

Sreda, 27. 6. 2018, 10.25

5 let, 9 mesecev

Slovenko povabili v oskarjevsko akademijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

1

Špela Čadež | Foto Slovenski filmski center

Foto: Slovenski filmski center

Akademija za filmsko umetnost in znanost, organizacija, ki podeljuje filmske nagrade oskar, je v svoje vrste povabila slovensko režiserko in animatorko Špelo Čadež, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Akademija je Špelo Čadež povabila v "vejo" članstva, ki odloča o nagradah za animacijo in posebne učinke, člani oskarjevske akademije so namreč prav tako kot same nagrade razdeljeni v več kategorij.

Špela Čadež je ena izmed najbolj produktivnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že več kot 100 mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Med drugim štiri vesne, Župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu itn. Na mednarodnem festivalu kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu (2016) si je prislužila izjemno mednarodno prepoznavnost. V svojem desetletnem opusu je mednarodne festivalske žirije kot tudi svetovna občinstva prepričala zlasti s filmoma Boles (2013) in nepozabno Nočno ptico (2016).

oskar, oskarji
Trendi Oskarjevska akademija je prvič v zgodovini uvedla pravila vedenja

Oblika vode
Trendi Oskarji: zmaga favorita, najboljši film je Oblika vode

Boj proti "tako zelo belim" oskarjem

Oskarjevska akademija si je v zadnjih nekaj letih začela prizadevati, da bi postala bolj vključujoča organizacija. Vse glasneje in pogosteje jo namreč kritizirajo zaradi uniformne sestave članstva, ki pogosto sprejema tudi uniformne odločitve. Leta 2012 je tako časopis Los Angeles Times poročal, da je kar 94 odstotkov članov akademije belopoltih, 77 odstotkov moških in 86 odstotkov starih 50 let ali več.

Akademija za filmsko umetnost in znanost je zato leta 2016 napovedala, da si bo prizadevala do leta 2020 v članstvu podvojiti zastopanost žensk in različnih ras. Letos so tako 49 odstotkov novih vabil dobile ženske, v celotnem članstvu akademije pa je zdaj 31 odstotkov žensk. Med novimi povabljenci je bilo 38 odstotkov nebelopoltih, delež nebelopoltih v celotnem članstvu je zdaj zrasel na 16 odstotkov.

Ne spreglejte