Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 14.12

8 let

Slovenci rekordno na Animafestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na 20. mednarodnem festivalu animiranih filmov Animafest, ki bo od 1. do 6. junija potekal v Zagrebu, bodo predstavili svetovno produkcijo najboljših animiranih filmov zadnjih dveh let.

V šestih festivalskih dneh bodo predstavili 450 filmov iz 40 držav. Festivala se bo udeležilo več kot 130 avtorjev z vsega sveta. V glavnem tekmovalnem programu bo 39 filmov, med njimi tudi lanski najboljši evropski animirani film Please, say something irskega avtorja Davida O'Reillyja, ki je dobil nagrado Cartoon d'Or.

Omeniti velja tudi zmagovalni film lanskoletnega Sundancea I am so proud of you Dona Hertzfeldta, nove filme Priita in Olge Pärn Divers in the rain, Love & Theft Andreasa Hykadea, Lipsett Diaries Theodorea Usheva in z oskarjem nagrajeni film Logorama, ki ga podpisujejo Francois Alaux, Herve de Crecy in Ludovic Houplain.

Slovenska udeležba na letošnjem Animafestu je po številu izbranih filmov za uradni program rekordna. To je tudi dokaz kakovosti slovenskih avtorjev, ki sicer ustvarjajo v nezavidljivih produkcijskih razmerah. V tekmovalnem programu filmov za otroke se bo predstavil Kolja Saksida s filmom Mulc: Frača, v tekmovalnem programu namenskih filmov pa Špela Čadež z napovednikom za videmski Far East Film Festival ter Živa Moškrič z videospotom za skupino Katalena Ta aldowska (produkcija Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta!).

Mednarodno zelo uspešen slovenski film Čikorja an' kafe Dušana Kastelica se je v zelo kvalitetnem naboru filmov prebil v Veliko panoramo, v Študentski panorami pa se predstavlja film Timona Lederja in Urbana Breznika Delo. V posebnem družinskem programu se bo predstavila tudi Palčica Borisa Dolenca.

Na pobudo festivala Animateka je koalicija šestih vzhodnoevropskih festivalov ustanovila nagrado East European Animation Award, ki bo prvič podeljena na Animafestu. Dobitnik te nagrade bo tekmoval tudi za evropsko nagrado Cartoon d'Or, slovenski predstavnik pa je film Dušana Kastelica in Igorja Šinkovca Zid vzdihljajev.

Ne spreglejte