Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2010,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 6. 4. 2010, 12.55

8 let

Škafarja zanimali nespeči nočni glasovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dokumentarni film Nočni pogovori z Mojco režiserja Vlada Škafarja je bil predpremierno predvajan v okviru 12. festivala dokumentarnega filma v Ljubljani.

Slovenska premiera dokumentarca, v katerem se voditeljica nočnega programa Mojca Blažej Cirej v etru pogovarja s poslušalci, bo drevi ob 20. uri v Španskih borcih.

Režiser Škafar je razkril, da bodo na drevišnji premieri v prizore vključeni tudi igralci, med drugim Jure Longyka, Menči Klančar in moderatorka Blažej Cirejeva, ki bodo nekaj radijskih pogovorov izvedli kar pred občinstvom.

Škafar je v filmu o nočni radijski oddaji prepoznal portret Slovencev in sestavil zgodbo enega človeka v različnih življenjskih trenutkih. Namesto splošnih podob in opažanj dokumentarec v središče pozornosti postavlja izjemno in enkratno, ki tiči skrito v običajnem.

Nočni pogovori so portret Slovenije

Nočni pogovori z Mojco so bili svetovni javnosti prvič predstavljeni na lanskem festivalu dokumentarnega filma v Marseillu (FID Marseille), kjer se je pojavilo vprašanje, ali želi Škafar prikazati podobo svoje domovine Slovenije. Sporočilo za medije iz Španskih borcev navaja, da so mednarodni filmski kritiki opazili predvsem čustveno ter intimno plat dokumentirane zgodbe.

V spletnem arhivu FID Marseille je dokumentarec, v angleščini naslovljen Nightime with Mojca, opisan kot film, ki z osnovnimi tehnikami in filmskimi sredstvi na platnu izriše tipično podobe Slovenije. Panoramske posnetke raznolike pokrajine zvočno dopolnjujejo pogovori Blažej Cirejeve s poslušalci, ki ji brez zadržkov razkrivajo drobce iz lastne zasebnosti. Zvok in slika se po mnenju filmskega strokovnjaka in direktorja FID Marseille Jeana-Pierrea Rehma ne skladajo, čeprav si ne nasprotujejo. Neostra slika je posneta s širokim kotom, ki učinkuje posplošujoče, telefonski pogovor pa je posnet od blizu. Moderatorkin glas v dialogu z anonimnimi klicatelji zveni skrivnostno. Rehm se na koncu sprašuje, ali ni podoba zamegljene in skrivnostne Mojce avtoportret režiserjeve domovine.

Škafar je v intervjuju za Journal Daily FID Marseille priznal, da je od nekdaj gojil zanimanje za glasove, ki so ponoči budni, osamljeni in želijo biti slišani. Na nočno pogovorno oddajo je pred desetimi leti naletel po naključju, 35 minut dolg film pa je kot pretežno samostojni projekt nastajal osem let.

Ne spreglejte