Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
20.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sam Worthington Zoe Saldana James Cameron Avatar film igralci

Sreda, 15. 1. 2014, 20.07

6 let, 6 mesecev

Sam Worthington in Zoe Saldana se bosta še trikrat vrnila na Pandoro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Oskarjevec James Cameron je sporočil, da bosta tako Sam Worthington kot Zoe Saldana v vseh treh nadaljevanjih Avatarja ponovila svoji vlogi Jaka Sullyja in Neytiri.

V prvem filmu iz leta 2009 je Worthington upodobil marinca Sullyja, ki ga je rana priklenila na invalidski voziček. Dobil je še eno priložnost, da se na planetu Pandora s pomočjo avatarja, nadomestnega telesa, vživi v prebivalca ljudstva Na'vi ter s pomočjo pogumne in lepe lovke Neytiri v podobi prelestne Zoe Saldana spozna to ljudstvo, ga vzljubi, začne spoštovati in na koncu tudi postane eden izmed njih.

Cameron je ob tem povedal: "Jake Sully je redka kombinacija strasti, moči, uličnega pametovanja in duše. Ta vloga od igralca zahteva veliko. Sam je Sullyja upodobil z neverjetno rahločutnostjo, ranljivostjo in močjo. Zoe je zajela prav vsak vidik lika, kot sem si zamislil. Njena Neytiri je mešanica občutljivosti, nasilnosti in neverjetne fizične moči. Nadvse zadovoljen sem, da se bosta z nami vrnila na Pandoro."

Cameron je lani sporočil, da bo ne le posnel kar tri nadaljevanja Avatarja, ampak tudi to, da bo vse tri filme snemal naenkrat.

Da bi kar najbolj natančno in obširno raziskal svet Pandore in ga tudi predstavil občinstvu, je najel dodatno pomoč scenaristov Josha Friedmana (Vojna svetov), Ricka Jaffe in Amande Silver (Vzpon Planeta opic) ter Shana Salerna (Salinger).

Še neimenovana nadaljevanja bodo premiero doživela decembra 2016, decembra 2017, tretji del pa še leto zatem.

Cameron bo skupaj z Jonom Landauom za studio Twentieth Century Fox vse te dele tudi produciral.

Avatar še danes velja za najbolj dobičkonosen film vseh časov. Končni izkupiček je bil 2,8 milijarde dolarjev (dobri dve milijardi evrov). Prav tako je najbolj prodajan film vseh časov na disku blu-ray. Na podelitvi zlatih globusov je slavil v dveh kategorijah: najboljši film in režiser. Film je bil nominiran za devet oskarjev, prejel je tri: za scenografijo (Art Direction), fotografijo (Cinematography) in posebne učinke (Visual Effects).

Režiser je za vso zgodbo in podobo planeta Pandora in ljudstva Na'vi porabil več kot deset let svojega življenja, medtem pa neprestano nadgrajeval tehnologijo, ki jo je na koncu potreboval za rojstvo izmišljenega sveta. Sodeloval je z Joejem Letterijem in njegovo ekipo pri WETA Digital, podjetju Petra Jacksona, za potrebe snemanja pa je ustvaril posebno 3D-tehnologijo.

Cameron s studiem Twentieth Century Fox uspešno sodeluje že 27 let. Gre za eno od najbolj uspešnih partnerstev med kakšnim režiserjem in studiem v vsej filmski zgodovini. Najprej sta moči združila leta 1985 za Aliens, film, ki je postal znanstvenofantastična klasika. Sledilo je Brezno (The Abyss), ki je revolucioniralo tehnologije posebnih učinkov. Velik uspeh je dosegel z Resničnimi lažmi (True Lies), megalomansko uspešnico z Arnoldom Schwarzeneggerjem in Jamie Lee Curtis v naslovnih vlogah. Leta 1996 je Fox prižgal zeleno luč za Titanik (Titanic), ki je takrat postal najbolj uspešen film vseh časov in pobral vseh 11 oskarjev, za katere je bil nominiran, vključno za režijo in najboljši film.

Ne spreglejte